“İstanbul Sözleşmesi Bizim Vazgeçmiyoruz”

İstanbul’da, aralarında siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de yer aldığı kadınlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının geri alınması için büyük kadın mitinginde bir araya geldi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart gece yarısı attığı bir imza ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını geri çektirmeyi amaçlayan kadınlar büyük kadın mitinginde bir araya geldi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar Türkiye’nin birçok noktasından gelerek İstanbul Maltepe Miting Meydanı’nda buluştu.

Mitinge CHP, DEVA Partisi, HDP, Kadın Meclisleri, EŞİK, DİSKli kadınlar, KESK Kadın Dayanışma Meclisi, Emek Partili kadınlar, TİP’li kadınlar, Kadın Dayanışma Ağı, İlerici Kadınlar Meclisi, Nar Kadın Dayanışması gibi çok sayıda siyasi parti ve kadın örgütü destek verdi.

Mitingde geçen günlerde HDP İzmir İl Binası’na yapılan saldırı sonucu öldürülen Deniz Poyraz’ın pankartları taşındı.
Kadınlar hep bir ağızdan, “Sözleşmenin iptali yok hükmündedir”, “Nefrete inat yaşasın hayat”, “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula”, “İstanbul Sözleşmesi Bizim Vazgeçmiyoruz” sloganları attı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nde çekilmesi 1 Temmuz’da resmileşecek. Kadınlar 1 Temmuz’a kadar çeşitli illerde eylemler düzenleyeceklerini açıklamıştı.

Kadınlara, eşcinsellere ve aile içinde uygulanan şiddeti ve ayrımcılığı önlemede önemli cezalar içeren bir sözleşme olan, Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi taciz amaçlı takip, tecavüz, cinsel şiddet, cinsel taciz, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja ve kısırlaştırmaya zorlama gibi suçlara yönelik cezai ya da hukuki yaptırım uygulamayı zorunlu kılıyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi