“Vur” emrini veren Kundakçı anlatıyor

Dönemin Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Hasan Kundakçı, "vur" emrini nasıl verdiğini anlattı. Korkut Eken ile Kıbrıs'ta görüştüklerini de dile getiren Kundakçı, sınır olayları için, "ne yapmamız gerektiğini önceden kararlaştırmıştık" dedi.

Bugün Kıbrıs – Türkiye’de terörün en yoğun yaşandığı 1993-1995 yılları arasında Diyarbakır’da Asayiş Kolordu Komutanlığı görevinde bulunan, Kuzey Irak harekatını gerçekleştiren, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Hasan Kundakçı, Kutlu Adalı cinayetinin işlenmesinden yaklaşık bir ay sonra yaşanan sınır olayları hakkında konuştu.

Kıbrıs’ın kuzeyinde Erhan Arıklı ve Zorlu Töre’nin yönetimde olduğu Milliyetçi Düşünce Hareketi’nin öncülük ettiği Mağusa’daki olaylarda bayrağı indirmek isteyen Solomos Solomu kurşunla, Tasos İsaak ise ülkücüler tarafından linç edilerek öldürülmüştü.

Vur emrini veren ve hakkında İnterpol tarafından kırmızı bültenle arandığı için Türkiye’den çıkamayan emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e konuştu. Kundakçı şunları kaydetti.

“Rumlar, bazı Avrupa ülkelerinden de kendilerine destek veren motosikletli grupları davet etti. KKTC’yi devlet olarak kabul etmedikleri için sınırı delme girişiminde bulunacak, Girne’ye kadar gelip orada bulunan bayrağımızı da indireceklerdi. 14 Ağustos 1996’da bayrağımızı indirmeye kalkıştılar. Gereği yapıldı. Herkes bayrağın indirilmesinin bedelinin ne olacağını öğrendi. Biz, sınırımızı delmeye çalışan, bayrağımızı indirme girişiminde bulunanlara karşı ne yapmamız gerektiğini önceden kararlaştırmıştık. Uyarımıza rağmen bayrağımızı indirmeye kalkışan, karşılığını gördü…”

Kundakçı ayrıca Korkut Eken’in PKK nedeniyle Kıbrıs’a geldiğini ve kendisiyle kısa bir görüşme yaptığını söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi