Türk tarafından geri vites: Tezimiz yanlış anlaşıldı

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “bazı yanlış anlamalar var; “önce bizi tanıyın sonra müzakere edelim” demiyoruz. Şunu kabul edin; iki egemen eşit devlet var Ada’da. Türk’ün de devleti var Rum’un da. Bu iki devlet konuşup anlaşacaksa biz varız.”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Cenevre sürecindeki tezlerinin, “önce bizi tanıyın, daha sonra müzakere ederiz” olarak anlaşıldığını lakin bunun doğru olmadığını belirtti. Öncelikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin devlet olduğunun kabul edilmesi gerektiğini anlattıklarını dile getiren Ertuğruloğlu; “iki devlet olarak konuşup anlaşacaksak biz varız” dedi.
Ertuğruloğlu dün Ada TV’de katıldığı programda şunları kaydetti:
“Biz bugüne kadar aktif tanınma politikası gündeme getirmedik müzakereler yüzünden. Şuanda da getirmedik aslında. Şuan da dünyaya dediğimiz “tanıyın bizi”; eşit uluslararası statümüzü tanıyın demek. Diğer taraf devlet ise ben de devlet statüsü ile masaya oturacağım. Siz eşit egemen devlet statümüzü tanıyın. Bir devletin tanınmaması o devletin olmadığının göstergesi değil. O devlet vardır. O yüzden de jure- de facto ifadeleri vardır. Biz, de facto devlet olarak varız. Tanımayabilirsin ama de facto devlettir. Bu kabul edildiği takdirde Rum’un tüm Kıbrıs’ın devleti ve hükümeti olduğu iddiaları da ortadan kalkar. Esas kilit buradadır. Bazı yanlış anlamalar var; “önce bizi tanıyın sonra müzakere edelim” demiyoruz. Şunu kabul edin; iki egemen eşit devlet var Ada’da. Türk’ün de devleti var Rum’un da. Bu iki devlet konuşup anlaşacaksa biz varız.”

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi