Tatar: Çavuşoğlu’nun ziyareti siyasetimize yön vermemiz açısından çok önemlidir

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yeni özel temsilci atanması konusunu yarın adaya gelecek olan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile istişare edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar TAK’a yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ekibinin yarın Kıbrıs’a geleceği bilgisini verdi. Tatar, Brüksel’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından önerilen yeni özel temsilci konusunun Çavuşoğlu ile istişare edeceklerini söyledi.

Özel temsilci atanması konusunda kendisinin tutum değiştirdiği yönünde Rum basınında çıkan haberlere de yanıt veren Tatar, bu haberlerin gerçekleri yansıtmadığını vurguladı.

Ersin Tatar, “Cenevre görüşmelerinde özel temsilci atanması, dört başlıklı bir modelin görüşülmesine yönelik olarak gündeme geldi. Biz bunu kabul etmedik çünkü dört başlık Guterres çerçevesini andıran başlıklardı. Biz yeni vizyonumuzu açıklarken Crans Montana’da bırakılan noktadan devam etmeyeceğimizi söyledik. İki devlete dayalı işbirliği çözüm anlayışını ortaya koyduk. Dolayısıyla Guterres çerçevesine bağlı kalamayız.

Brüksel’de BM Genel Sekreteri tarafından Cenevre’dekinden farklı bir öneri yapıldı. Yeni atanacak olan özel temsilcinin, ortak zemin var mı yok mu noktasındaki gerçeklerin tespiti için atanacağını söyledi.

Bizim açımızdan bakıldığında, geçici olarak görevlendirilen Jane Holl Lute zaten bu görevi yapıyor. Bu nedenle bu yeni görevlendirmeye neden ihtiyaç duyulduğunu kendi aramızda sorguladık ve bunun sonucunda Genel Sekretere hiçbir taahhüt altına girmeden önerisini etraflıca değerlendireceğimizi bildirdik.

Tabii bu değerlendirmemizi kendi içimizde ve Anavatanımız Türkiye ile istişare içerisinde yapacağız.

Çarşamba günü (yarın) Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ekibinin adaya geleceği bilgisini veren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu konuları Çavuşoğlu ile istişare edeceklerini söyledi.

Kendi müzakere ekibinin sürekli Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile istişare içerisinde olduğunu da belirten Tatar, “Çünkü Kıbrıs davası Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yürütülen müşterek bir davadır. Dolayısıyla elbette istişare edilecek, elbette önemli kararlar arifesinde diyalog yürütülecektir. Nitekim Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve ekibi Çarşamba akşamı geliyor. Perşembe günü burada değerlendirmelerde bulunacağız. Bu da bize güç vermektedir. Siyasetimize yön vermemiz açısından bu tip ziyaretler çok önemlidir” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi