Kadın milletvekilleri kürsüde
Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadın vekiller konuşma yaptı.
Kadın milletvekilleri, kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla atasözlerinden ironi yaparak başladıkları konuşmalarında, ülkedeki kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekti, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak adına herkesin dayanışma içerisinde çalışılmasının önemine işaret etti.
Konuşmalarına “Kadının kalbine giden yol midesinden geçer, evlenilecek adamlar var eğlenilecek adamlar var, babasına bak oğlunu al kenarına bak bezini al, yemeğin salçalısı erkeğin kalçalısı, oğlunu dövmeyen dizini döver, elinin hamuruyla kadının işine karışma, erkeğin yeri karısının yanıdır, erkek gibi dırdır etme, oğlun var mı derdin var, kız doğuran övünsün oğlan doğuran dövünsün, kadınca dövüşmek” gibi cümlelerle başlayan milletvekilleri, empati yapılmasını sağlamaya çalıştıkların söyledi ve eşitlik vurgusu yaptı.
KADIN SIĞINMA EVİ, YAŞLI BAKIM EVİ İSTENDİ
KKTC’de kadınlarla ilgili istatistiklere değinen milletvekilleri, yasal düzenlemelerdeki eksiklerin giderilmesini, kadın sığınma evi ve yaşlı bakım evi gibi kurumlar istedi.
Konuşmalarında tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan kadın vekiller, kadınların her alanda hak ettiği yeri alması için omuz omuza mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.
Kadınların haklarını güvence altına alacak adımların her alanda atılması gerekliliğine değinen milletvekilleri, kadınların ekonomi, sanat, siyasette erkeklerle aynı eşit derecede yer alabilmesinin önemine değindi.
CİNSİYETÇİ SÖZLER KULLANILMAMALI
Öldürülmeyen, şiddet görmeyen kadınların, toplum içerisinde eşit ve güçlü olması için çalıştıklarını ifade eden milletvekilleri, kadının yaşamda hak ettiği yeri alması için çalışmaya mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.
Milletvekilleri, ülkede herkesin diline yerleşen cinsiyetçi sözlerin de artık kullanılmaması gerektiğine işaret ederek, toplumun geleceği çocukların da cinsiyetçi olarak yetiştirilmemesinin önemine değindi.
DEVLET KADININ YAŞAMINI KOLAYLAŞTIRMIYOR
Pandemi döneminde de kadınların, özellikle sağlık çalışanlarının en ön cephede savaştığını, yer aldığını ifade eden milletvekilleri, kadın sağlık çalışanlarının, çocuklarını bebeklerini yaşlılarını evlerde bırakarak çalıştıklarını kaydetti.
Devletin ise bu kişilerin yaşam şartlarını hiçbir şekilde kolaylaştırmadığını ifade eden milletvekilleri, kadın sağlık çalışanları önünde saygıyla eğildiklerini belirtti.
Kadına her alanda eşitlik sağlamak için mücadelenin devam ettiğini vurgulayan milletvekilleri, kadınların her alanda olanak sağlanması halinde daha fazla başarılı olabileceğine işaret etti, kadının yerinin toplum içinde yükseltilmesinin, girişimci kadınların desteklenmesinin önemine dikkat çekti.
Farkındalık yaratmak amacıyla bugün erkek kadın eşitsizliğine yönelik cinsiyetçi söylemler üzerinden konuşmalarına başladıklarını ifade eden milletvekilleri, kadınların başta Meclis’te daha fazla temsil edilmesi gerektiğini, ayrıca her alanda büyük fedakarlıklar ve başarılar gösteren kadınların toplumun geleceği için her türlü görevi başarıyla yürütebileceğine işaret etti.