Ankara gözünü yeniden Lefke’ye dikti

Lefke’de maden arama izni alan Ankaralı firma Gür-İş’in maden işletme talebi yeniden gündeme geldi. Türkiyeli yetkililerin telkin ettiği Lefke’de yeni madencilik faaliyetleri için hükümetin çalışma başlatacağı öğrenildi.

Bugün Kıbrıs – Madencilik lobisi yapanlar, Lefke bölgesinde yapılacak madencilik faaliyetleri ile ülkeye milyon dolarların gireceği iddiasıyla uzun süredir siyasileri kıskaca almış durumda. Yapılan hesaplamalara göre bölgede 170 milyon dolar civarı bir kaynak var ancak lobicilerin iddialarına göre bu rakam 700-800 milyon dolar.

KASAYA PARA GİRECEĞİ DE MEÇHUL

KKTC kasasına ise bu paranın sadece yüzde 1,5’u girebilecek. Maden işletilmesini düzenleyen yasaya göre devlete verilecek katkı bu oranla sınırlı. Yani altı yıl sürecek olan işletme sayesinde devletin kasasına sadece 3 milyon dolar girecek. Tabii Ankaralı şirket ülkesine dönünce “iflas ettim” derse bu para dahi kendisinden talep edilemeyecek. Bunun karşılığında ise tarım, turizm, eğitim bölgesi olan Lefke-Güzelyurt’ta birçok açıdan doğa katliamı yaşanacak.
Ağır madencilik faaliyeti olan bu proje ile tarım alanlarının tümü ağır metallerle kirlenecek ve kanserin en büyük etkenlerinden biri olan ağır metaller yüzünden toplum sağlığı ciddi tehlike altına girecek.
Öte yandan sadece Lefke değil Doğu Akdeniz için de felaket olan CMC’den kalan ve 47 yıldır çevreye ağır metal yayan maden atıklarının temizlenmesi için herhangi bir proje ve girişim yok.

 

 Paylaş:

                                                                                                                                                                                                                                                                                       Diğer Haberler

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi