Gerapetritis-Guterres görüşmesinde Kıbrıs sorunu: “Momentum kaybedilmemeli”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmede Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri ele aldı. Gerapetritis, mevcut koşulların artık sorunun özüne ilişkin daha resmi görüşmelerin başlamasını gerektirdiğini söyledi.

Bugün Kıbrıs

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in New York’taki görüşmesinin ana gündem başlıklarından biri Kıbrıs sorunu oldu.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Gerapetritis, Kıbrıs sorununda sürecin şu anda “tam anlamıyla hareket halinde” olduğunu belirterek, koşulların artık sorunun özüne yönelik daha resmi görüşmelerin başlamasını gerektirdiğini söyledi.

Gerapetritis, “Antonio Guterres’in görev süresi boyunca oluşturulan momentum kaybedilmemeli” mesajını verirken, tüm tarafların bu yönde çalışması gerektiğini ifade etti.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARI YOK SAYILAMAZ”
Yunanistan Dışişleri Bakanı, BM Güvenlik Konseyi kararlarının geçersiz sayılamayacağını ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin mümkün olabilmesi için bu kararlara herkes tarafından saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

DENİZ YETKİ ALANLARI DA GÜNDEMDEYDİ
Gerapetritis-Guterres görüşmesinde deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusu da ele alındı.

Gerapetritis, denizlerin herhangi bir ülkenin “ayrıcalığı ya da mülkü” olmadığını belirterek, Yunanistan’ın bu konuda uluslararası hukuka aykırı hiçbir uygulamayı kabul etmeyeceğini söyledi.

“Deniz yetki alanları bir açık artırma sahası değil; uluslararası hukukun uygulanması gereken bir alandır” diyen Gerapetritis, anlaşmazlıkların çözümünde tek yolun uluslararası hukuk olduğunu savundu.

TÜRKİYE-LİBYA MUTABAKATI DA ELE ALINDI
RIK’in aktardığına göre görüşme, Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa Birliği’nin Türkiye-Libya deniz yetki alanları mutabakatına karşı yayımladığı ortak açıklamanın ardından gerçekleşti.

Gerapetritis ile Guterres, Libya, Doğu Akdeniz ve daha geniş Orta Doğu’daki gelişmelerin yanı sıra BM’nin bir sonraki Genel Sekreterinin seçilmesi sürecini de ele aldı.

DAUSEN

DAUSEN

LTB

LTB

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi