Berova: “Varlık Barışı ile birlikte 20 milyar TL’nin üzerinde gelir hedefliyoruz”

Maliye Bakanı Özdemir Berova, “Yurt Dışındaki Finansal Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Yasa Tasarısı”nın hükümetin borç yönetimi planının önemli ayaklarından biri olduğunu söyledi. Berova, “Varlık Barışı”, finansal işlem vergisi, temettü düzenlemeleri ve tapu işlemleriyle birlikte önümüzdeki aylarda 20 milyar TL’nin üzerinde gelir hedeflediklerini açıkladı.

Bugün Kıbrıs

Maliye Bakanı Özdemir Berova, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen “Yurt Dışındaki Finansal Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Yasa Tasarısı” üzerine yaptığı konuşmada, hükümetin pandemi sonrası oluşan ekonomik yükü yönetebilmek için kapsamlı bir gelir planı hazırladığını söyledi.

Berova, pandemiyle başlayan süreç, küresel krizler, yüksek enflasyon ve bölgedeki savaş ortamının ekonomide ciddi baskılar yarattığını belirterek, hükümetin sürdürülebilir borç politikası oluşturmak için çeşitli hazırlıklar yaptığını ifade etti.

“VARLIK BARIŞI BORÇ YÖNETİMİ PLANININ PARÇASI”
Berova, hükümetin yeni net borç ihtiyacını ortadan kaldırmak ve mevcut borç stokunu azaltmak amacıyla altı ayrı ekonomik tedbir hazırladığını söyledi.

Bu tedbirlerden birinin “Varlık Barışı” düzenlemesi olduğunu belirten Berova, finansal işlem vergisi, temettü dağıtım düzenlemeleri, tapu işlemlerinin hızlandırılması ve kayıt dışılıkla mücadele adımlarının da paket içerisinde yer aldığını ifade etti.

Berova, “Bugüne kadar yurt dışında bulunan ve varlığından haberdar olmadığımız miktarların ülke ekonomisine kazandırılması önemli hedeflerden biridir ve bunu başaracağız” dedi.

“20 MİLYAR TL’NİN ÜZERİNDE GELİR BEKLİYORUZ”
Hazırlanan ekonomik tedbirlerin somut karşılığı olduğunu savunan Berova, önümüzdeki üç ila dört aylık süreçte toplam 20 milyar TL’nin üzerinde gelir hedeflediklerini açıkladı.

Bu gelirle birlikte yeni net borçlanma ihtiyacının ortadan kaldırılacağını söyleyen Berova, mevcut borç stokunun da azaltılacağını ifade etti.

Berova, CTP’nin ekonomik eleştirilerine karşılık hükümetin somut öneriler ortaya koyduğunu savunarak, “Çalıştay yapıyoruz demek kolaydır, önemli olan sorumluluk alıp icraat yapmaktır” dedi.

“KAMU MALİYESİNE EN BÜYÜK YÜK HAYAT PAHALILIĞI OLDU”
Berova, kamu maliyesindeki borç yükünün temel nedenlerinden birinin hayat pahalılığı ödemeleri olduğunu söyledi.

2022 yılında 22 milyar TL olan bütçe hacminin bugün 191 milyar TL’ye ulaştığını belirten Berova, özellikle 2024 yılında üç kez hayat pahalılığı verilmesinin bütçeye ciddi yük getirdiğini ifade etti.

Bunun yanında elektrik sübvansiyonları ve akaryakıt desteklerinin de kamu maliyesi üzerinde baskı yarattığını belirten Berova, son iki ayda yalnızca akaryakıt ve vergi destekleri nedeniyle 500 milyon TL’nin üzerinde gelirden vazgeçildiğini söyledi.

“FEDERASYON VE AVRUPA BİRLİĞİ SÖYLEMİ ABSÜRTTÜR”
Konuşmasının sonunda CTP milletvekili Fikri Toros’un Avrupa Birliği ve federasyon vurgusuna da yanıt veren Berova, ekonomik sorunların çözümünü Avrupa Birliği entegrasyonu ve federasyon hedefiyle ilişkilendirmenin yanlış olduğunu savundu.

Berova, “Bu ekonomik çıkmazdan kurtulmanın yolunun federasyona ve Avrupa Birliği’ne evrilmesi istemi absürt bir istemdir” dedi.

CTP’nin Avrupa Birliği entegrasyonu söyleminin altının doldurulması gerektiğini savunan Berova, “Bu halk yıllarca federasyon hayaliyle kandırılmış bir halktır” ifadelerini kullandı.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi