Akademi diploması tartışması: Güneyli’den yasa değişikliğine tepki
Atatürk Öğretmen Akademisi eski Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güneyli, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nde oy çokluğuyla kabul edilerek Genel Kurul'a sevk edilen Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı'na tepki gösterdi. Güneyli, düzenlemenin eşitlik ilkesini zedeleyeceğini, siyasi kayırmacılığa kapı açacağını ve Akademi'nin kurumsal itibarını tartışmalı hale getireceğini söyledi.
Akademi diploması tartışması: Güneyli’den yasa değişikliğine tepki
Atatürk Öğretmen Akademisi eski Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güneyli, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nde oy çokluğuyla kabul edilerek Genel Kurul'a sevk edilen Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı'na tepki gösterdi. Güneyli, düzenlemenin eşitlik ilkesini zedeleyeceğini, siyasi kayırmacılığa kapı açacağını ve Akademi'nin kurumsal itibarını tartışmalı hale getireceğini söyledi.
Bugün Kıbrıs
Atatürk Öğretmen Akademisi eski Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güneyli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, komiteden geçen Akademi Yasa Tasarısı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Güneyli, Atatürk Öğretmen Akademisi’ne girişin halen iki yolla mümkün olduğunu belirterek, bunların kurumun kendi sınavı ile uluslararası sınavlar olduğunu ifade etti. Akademi’ye yönelik ilginin ada genelinde oldukça yüksek olduğunu kaydeden Güneyli, bunun temel nedeninin mezuniyet sonrasında güçlü istihdam olanakları olduğunu söyledi.
Akademi’nin diğer üniversitelerden farklı olarak az sayıda ve akademik başarısı yüksek öğrenci kabul ettiğini belirten Güneyli, yasa değişikliğiyle birlikte üçüncü bir giriş yolunun oluşturulduğunu dile getirdi.
“AMAÇ BELLİ”
Yeni düzenlemenin amacının seçim öncesinde geçici öğretmenlerin mağduriyetini gidermeye yönelik bir girişim olduğunu öne süren Güneyli, şöyle dedi:
“Şimdi ise Akademi’ye girişte üçüncü bir yol açılıyor; bunun amacı da belli. Seçim öncesinde geçici öğretmenlerin mağduriyetini giderme çabası…”
Güneyli, değişiklik kapsamında ders muafiyeti uygulanacağını, başvuranların daha önce aldıkları diplomalar ve derslerin dikkate alınacağını, bunun sonucunda bazı kişilere 1 veya 1,5 yıl sonunda Akademi diploması verileceğini belirtti.
“Bu değişikliğe göre ders muafiyeti uygulanacak; başvuranların önceki diplomaları, mezuniyetleri ve aldıkları dersler sayılarak 1 ya da 1,5 yılın sonunda kendilerine Akademi diploması verilecek. Üstelik bu tüzüğü de hâlihazırdaki Bakanlar Kurulu hazırlayacak.”
“GEÇİCİ ÖĞRETMENLERİ KENDİ İÇİNDE DE BÖLECEK”
Söz konusu düzenlemenin geçici öğretmenler arasında da yeni tartışmalar yaratacağını savunan Güneyli, uygulamada hangi kriterlerin esas alınacağının belirsiz olduğunu ifade etti.
Yaş, mezun olunan bölüm ve daha önce geçici öğretmenlik yapılıp yapılmadığı gibi çok sayıda ölçütün gündeme geleceğini belirten Güneyli, “Peki kimler öncelikli sayılacak, kimler dışarıda kalacak? Ya hiç geçici öğretmenlik yapmamış, ancak muafiyete başvurmayı hak eden kişiler ne olacak?” diye sordu.
“ÜÇ TEMEL SORUN ORTAYA ÇIKIYOR”
Güneyli, düzenlemenin sonunda üç temel sorunun ortaya çıkacağını savunarak bunları şöyle sıraladı:
“1. Anayasanın eşitlik ilkesi ihlal edilecek.”
“2. Siyasi görüş ve torpil mekanizmaları ne yazık ki yasallaşacak.”
“3. (en önemlisi) Bir ya da bir buçuk yılda Akademi diploması vermek, 1937’den bu yana eğitim veren köklü bir devlet kurumunun itibarını tartışmaya açacak.”
Güneyli, yasa değişikliğinin yalnızca geçici öğretmenlerin durumunu değil, Atatürk Öğretmen Akademisi’nin uzun yıllara dayanan eğitim anlayışını ve kurumsal saygınlığını da etkileyecek sonuçlar doğuracağını ileri sürdü.
KOMİTEDEN OY ÇOKLUĞUYLA GEÇTİ
Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, dün gerçekleştirdiği toplantıda Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüştü ve tasarıyı oy çokluğuyla onaylayarak Genel Kurul gündemine sevk etti.














