Türkiye Anayasa Mahkemesi’nden ‘Biji Serok Apo’ kararı: İfade ve düşünce özgürlüğü kapsamında

Türkiye Anayasa Mahkemesi (AYM), "Biji Serok Apo" sloganı sebebiyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan davada "düşünce ve ifade özgürlüğü ihlali" yönünde karar verdi.

Türkçesi ‘Yaşasın Başkan Apo’ olan slogan, PKK’nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan’a sempati duyanlar tarafından kullanılıyor.

10 Temmuz 2024 tarihli kararda, Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine,” başvurucu Merve Nur Tekin’e 30.000 Türk Lirası manevi tazminat ödenmesine ve tespit edilen ihlalin sonucun ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

7 Haziran 2014’te Diyarbakır’ın Lice ilçesinde düzenlenen protestolarda “Biji Serok Apo” ile “PKK halktır halk burada” sloganlarını attığı iddiasıyla yargılan Tekin’e, Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca “terör örgütü propagandası yapma” suçundan mahkumiyet ve 6.000 TL adli para cezası verildi.

Kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Tekin, AYM’ye 11 Şubat 2022’de “düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali” talebiyle bireysel başvuruda bulundu.

Tekin, başvurusunda “örgüt propagandası niteliğinde olmayan slogan nedeniyle cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ve Anayasa’nın 38. maddesi uyarınca adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini” iddia etti.

AYM kararında, “ilk derece mahkemesinin başvurucunun mahkûmiyetinin zorunlu toplumsal bir ihtiyaca karşılık geldiğini ilgili ve yeterli bir gerekçe ile ortaya koyduğunun kabul edilmesi mümkün olmamıştır,” ifadesine yer verildi.

Türkçesi “Yaşasın Başkan Apo” olan slogan, PKK lideri Abdullah Öcalan’a sempati duyanlar tarafından kullanılan bir slogandır.

28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.

PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15.000’e yakın kişiyi öldürdü.

PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****