Kıbrıs’ın kuzeyinde “yolsuzluk ve adaletsizliğin önlenmesinin mümkün olmadığı” algısı yüzde 50’nin üzerinde
Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) tarafından yapılan anketin ikinci bölüm sonuçlarına göre, Kıbrıslı Türklerin yüzde 90'ı ülkede yaygın olarak yolsuzluk ve adaletsizlik olduğunu düşünüyor.
Bugün Kıbrıs
Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) tarafından Mart 2024 döneminde 500 kişi ile yüz yüze gerçekleştirilen anket sonuçlarının, Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven ve mutluluk algısını ölçen ikinci bölümü yayımlandı.
CMIRS direktörü Mine Yücel, yapılan çalışmanın sonuçlarına ilişkin yorumlarında, siyasi güvenin olmadığı bir ortamda halkın ekonomik durum, yönetim sorunları ve yolsuzluktan şikayetçi olduğunu belirtti. Anket sonuçlarına göre, ülkede alınan kararlarda söz sahibi olduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 25’tir. Yücel, bu durumun ülkenin demokrasisi ve siyaseti açısından düşündürücü olduğunu vurguladı.
Yücel, yapılan anketlerde katılımcıların yüzde 90’ının ülkede yaygın bir şekilde yolsuzluk ve adaletsizlik olduğunu düşündüğünü belirterek adaletin yeniden sağlanabilmesine inananların ise azınlıkta olduğunu vurguladı. Bu durumun çözümü için ciddi adımların atılması gerektiğini ifade etti.
SON 20 YILDA YOLSUZLUK VE RÜŞVET YAYGINLAŞTI
Toplumsal yapıya ilişkin olarak Yücel, geleneksel sosyal yapıya sahip toplumlarda toplumsal örgütlenme ve ilişkilerin genellikle aile ve akrabalık gibi temellere dayandığını ve bu durumun resmi kurumlarla olan ilişkilere yansıdığını belirtti. Ayrıca, toplumun ‘istisnacı’ bir kültüre sahip olduğunu ve ‘torpil’ gibi davranışların doğal kabul edildiğini ifade etti.
Son 20 yılda yolsuzluk ve rüşvetin yaygınlaştığına ve cezasız kaldığına dikkat çeken Yücel, bu durumun toplumun değerleri ve yaşam biçimiyle ilişkili olduğunu belirtti. Bu durumun ahlaki değerlerin azaldığı ve bireysel çıkarların ön plana çıktığı bir ortamı doğurduğunu ifade etti.
Yücel, toplumsal değerlerin yeniden etkili olabilmesi için illegal davranışların cezasız kalmaması gerektiğini vurgulayarak, ülkede siyasi güvenin yeniden tesis edilmesinin, toplumun sosyal güveni ve bireylerin kendine güveni için önemli olduğunu belirtti.
SONUÇLAR
Ankete katılanların sadece yüzde 25’i ülkede alınan kararlar üzerinde etki sahibi olabildiğini düşünmektedir.
Ankete katılanların yüzde 80.20’si ülkede adaletsizliğin yaygın olduğunu düşünmektedir.
Ankete katılanların yüzde 86’sı ülkede partizanlığın yaygın olduğunu düşünmektedir.
Ankete katılanların yüzde 90.6’sı ülkede yolsuzluğun yaygın olduğunu düşünmektedir.
Ankete katılanların yüzde 82.4’ü ülkede rüşvetin yaygın olduğunu düşünmektedir.
Ankete katılanların yüzde 50.6’sı ülkede yolsuzluk ve adaletsizliklerin önlenmesinin mümkün olmadığını düşünmektedir. Ankete katılanların sadece 48.2%sinin yolsuzluk ve adaletsizliklerin önlenmesinin mümkün olduğunu düşünmesi ise ülkede adalete olan inancın ne derece azaldığını göstermesi açısından oldukça önemli ve düşündürücüdür.