BM İnsan Hakları Konseyi Kuran yakılması ile ilgili tartışmalı önergeyi kabul etti
BM İnsan Hakları Konseyi Kuran yakılmasının ardından Pakistan'ın sunduğu 'dini nefrete' ilişkin tartışmalı önergeyi kabul etti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, İsveç’te Kuran’ın yakılmasının ardından Pakistan tarafından İslam İşbirliği Teşkilatı adına sunulan ‘dini nefretle’ ilgili tartışmalı bir kararı onayladı.
Karar, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Şefi’nin dini nefret konusunda bir rapor yayınlamasını ve devletlerin yasalarını gözden geçirerek “dini nefret eylemlerinin ve savunuculuğunun önlenmesini ve kovuşturulmasını engelleyebilecek” boşlukları gidermesini talep ediyor.
Pakistan’ın girişimini, insan hakları ve ifade özgürlüğü ile çeliştiğini ileri süren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) şiddetle karşı çıktı. Her iki taraf da Kuran’ın yakılmasını kınarken, girişimin insan haklarından ziyade dini sembolleri korumak için tasarlandığını savundu.
İsveç’e göç eden Iraklı bir kişinin geçtiğimiz ay Stockholm’deki bir caminin önünde Kuran yakması, Müslüman dünyasında öfkeye yol açmıştı.
Oylamanın sonucu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dünya çapında insan haklarını korumak için hükümetlerden oluşan tek organ olan konseyde benzeri görülmemiş bir güce sahip olduğu bir dönemde Batılı ülkeler için büyük bir yenilgi anlamına geliyor.
Cenevre merkezli Evrensel Haklar Grubu’nun direktörü Marc Limon, yirmi sekiz ülkenin lehte, 12 ülkenin aleyhte oy kullandığı oylamanın sonucunun “Batı’nın İnsan Hakları Konseyi’nde tam bir geri çekilme içinde olduğunu” gösterdiğini söyledi.
Euronews