Tunus muhalefeti: İktidar yargıyı siyasi baskı aracı olarak kullanıyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said yönetimine muhalif cephenin lideri, iktidarı muhalefetin sesini kesmek için “adaleti siyasi araç haline getirmekle” suçladı. Tunuslu muhalifler haklarında açılan soruşturmada ifade vermeyeceklerini ifade etti.

Tunus’ta muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi Lideri Necip eş-Şabi, düzenlediği basın toplantısında kendi ve üyeleri hakkında açılan son kovuşturmayı eleştirdi.

Necip eş-Şabi, kendisiyle birlikte muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin üç üyesi Ridha Belhadj, Chaïma Issa ve Jawhar Ben Mbarek’in diğer muhalif Abir Moussi’nin şikayeti üzerine ifade vermeye çağrıldığını bildirdi.

Necip eş-Şabi, 25 Aralık’ta yaptığı bir açıklamada muhalefetteki Özgür Meşrutiyet Partisi’nin başkanı Abir Moussi’yi, 2011 yılında devrilen ülkenin eski Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali gibi “ülkeyi diktatörlükle yönetme hevesi” içinde olmakla suçlamıştı.

Bu açıklamanın ardından Moussi, Necip eş-Şabi aleyhine dava açmıştı.

Necip eş-Şabi, “24 saat içinde ve şikayet incelenmeden hakkımızda kovuşturma kararı alındı. Yargının bu girişimi, söz konusu şikayetin iktidar tarafından ne kadar araçsallaştırıldığını gösteriyor. Bu, içinde yer almayacağımız kötü bir yasal senaryo. Bu çağrıya cevap vermeyeceğim ve buna zorlanırsam sessiz kalacağım.” dedi.

Ülkedeki bütün muhaliflerin Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından “suçlu” ilan edildiğini kaydeden Necip eş-Şabi, “Biz varoluş savaşı veriyoruz, ya demokrasi ve özgürlük galip gelecek, ya da tiranlık kazanacak.” ifadesini kullandı.

Necip eş-Şabi, 14 Ocak’ta büyük bir gösteri düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

CUMHURBAŞKANI KAYS SAID YETKİLERİNİ NASIL GENİŞLETTİ?
Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021’de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkışın yol haritası” ile ülkede 25 Temmuz 2022’de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022’de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz’da seçmenlerin yüzde 30,5’inin katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 “evet” oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti.

Tunus’ta siyasi partilerin önemli bir kısmının protestosu üzerine 19 Aralık’taki erken genel seçime katılım oranı yüzde 11,2 olarak gerçekleşti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }