Kıbrıs araçlara teslim oldu: 20 yılda nüfus yüzde 40, araç sayısı yüzde 126 arttı

Kıbrıs'ın güneyinde trafik krizinin arkasındaki tablo rakamlara yansıdı. Araştırmaya göre son 20 yılda nüfus yüzde 40 artarken araç sayısı yüzde 126 yükseldi. Toplu taşımanın ulaşım içindeki payı yüzde 3-5’te kalırken, hibrit ve elektrikli araçların toplam araç filosundaki payı yüzde 40’a çıktı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs’ın güneyinde günlük yaşamı kilitleyen trafik sorununun arkasındaki tablo rakamlarla ortaya kondu. AlphaNews’in aktardığı araştırmaya göre son 20 yılda nüfus yaklaşık yüzde 40 artarken, araç sayısı yüzde 126 yükseldi.

Araştırmaya göre bugün her bir kişi başına, yaş ayrımı yapılmaksızın, yaklaşık 0,8 araç düşüyor. Bu oran, özellikle Lefkoşa ve diğer kent merkezlerinde her gün yaşanan trafik sıkışıklığının temel nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Toplu taşıma kullanımı ise çok düşük seviyede kaldı. Habere göre Güney’de toplu taşımanın toplam ulaşım içindeki payı yalnızca yüzde 3 ila 5 arasında değişiyor. Uzmanlar, bu oranın en az yüzde 15’e çıkarılması gerektiğini belirtiyor.

Araştırmada olumlu gelişme olarak hibrit ve elektrikli araçlardaki artış gösterildi. Geçen yılki verilere göre Güney Kıbrıs’taki araçların yüzde 40’ı artık hibrit veya elektrikli. Buna bağlı olarak araç başına yıllık yakıt tüketimi de 20 yıl önce yaklaşık 900 litre iken bugün 580 litreye kadar geriledi.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi