“Aradan çekilin, hükümetle görülecek hesabımız var”

Basın-Sen Avukatı Cansu N. Nazlı, 23 B maddesinin tamamen yasadan çıkarılmasını savunan basın örgütlerinin “öneri sunmamakla” suçlanmasına tepki gösterdi. Maddenin tümden kaldırılmasının da bir öneri olduğunu vurgulayan Nazlı, “Gerekçeleriyle ortaya konan köklü bir itiraza kulak tıkamayın” çağrısı yaptı.

Bugün Kıbrıs

Basın Emekçileri Sendikası’nın (Basın-Sen) avukatı Cansu N. Nazlı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası’ndaki tartışmalı 23 B maddesine karşı çıkan basın örgütlerinin ve toplumsal muhalefetin “hiçbir şey önermemekle” suçlanmasına yanıt verdi.

Nazlı, söz konusu düzenlemenin “halkın haber alma özgürlüğünü ve basın özgürlüğünü ceza tehdidiyle yüz yüze bıraktığını” belirterek, bu nedenle maddenin tamamen yasadan çıkarılması gerektiğini ifade etti.

“EHVENİŞERİ KABUL ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ”
Nazlı, açıklamasında basın örgütlerinin “orta yol” aramak zorunda olmadığını savunarak şöyle dedi:

“Bu madde, basının kamu denetimi yapma görevini engelleyebileceği için, basın özgürlüğünü ihlal edici nitelikte olduğu için, AİHM içtihatlarıyla tezat olduğu için, otoriter ve antidemokratik bir siyasi iklime sürüklenmeyi hızlandıracağı için madde içi bir düzeltme önermeden bir bütün olarak reddedilebilir.”

Muhalif kesimlerin ve özellikle gazetecilerin, “hapis cezası boynunda Demokles’in Kılıcı gibi duran” bir düzenlemeyi kabul etmek zorunda olmadığını söyleyen Nazlı, “Kimse bunu sırf önüne konduğu ve fikri sorulduğu için kabul etmek ya da düzeltmek zorunda değil” ifadelerini kullandı.

“23 B’NİN KALDIRILMASI DA BİR ÖNERİDİR”
Nazlı, hükümetin aynı dönemde Ceza Yasası’ndaki zem ve kadih suçlarının kapsamını genişletecek başka bir düzenlemeyi de Meclis’e taşıdığına dikkat çekti.

Basın örgütlerinin zem ve kadih suçlarının tamamen kaldırılmasını savunduğunu hatırlatan Nazlı, aynı yaklaşımın 23 B maddesi için de geçerli olduğunu belirtti.

“Tam da benzer şekilde Ceza Muhakemeleri Usulü Yasasındaki 23 B maddesinin kaldırılması da bir öneridir” diyen Nazlı, bir yasa maddesinin tamamen kaldırılmasını talep etmenin “öneri sayılmadığı” yönündeki yaklaşımı eleştirdi.

Nazlı, CTP’li komite üyelerinin de Meclis’te zem ve kadih suçlarının kaldırılmasına ilişkin değişiklik önerisi sunduğunu anımsatarak, Barolar Birliği’nin de benzer şekilde bu maddelerin kaldırılmasını önerdiğini kaydetti.

“İTİRAZI ‘ÖNERİ YAPILMADI’ DİYEREK CİDDİYE ALMAMAK…”
Nazlı açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Farklılaştığımız ve uzlaşamadığımız konularda konulan itirazı ‘öneri yapılmadı’ diyerek ciddiye almamak, gerekçeleriyle ortaya konan köklü bir itiraza kulak tıkamaktır.”

“ESAS MÜSEBBİP HÜKÜMETLE GÖRÜLECEK HESABIMIZ VAR”
Açıklamasının sonunda doğrudan hükümete işaret eden Nazlı, 23 B maddesine karşı mücadele eden toplumsal muhalefetle polemik yürütülmemesi çağrısı yaptı.

Nazlı, “23 B maddesinin kaldırılmasını talep eden basın örgütleri öncülüğündeki toplumsal muhalefet ile polemiği bırakıp aradan çekilirseniz yasanın esas müsebbibi hükümet ile görülecek hesabımız var. Bırakın tamamlayalım” dedi.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi