Derya’dan Hasipoğlu’na iş güvenliği ve emek sömürüsü soruları: “Cezaların ne kadarı tahsil edildi?”

CTP milletvekili Doğuş Derya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu’na iş güvenliği denetimleri, 1 Mayıs uygulamaları ve yabancı işçilere yönelik ücret düzenlemesi üzerinden sert sorular yöneltti. Hasipoğlu ise 1 Mayıs’ta açık olan iş yerlerinin denetlendiğini ve çift ücret ödemelerinin kontrol edileceğini söyledi.

Bugün Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CTP milletvekili Doğuş Derya, denetimlerde kesilen cezaların tahsilatına dikkat çekerek, “Bu denetimler sonucunda kesilen cezalar ve cezaların ne kadar tahsil edildiği aslında en büyük problemlerden biridir her sene” dedi.

1 Mayıs uygulamasını gündeme getiren Derya, Bakan Hasipoğlu’na şu soruyu yöneltti: “Bu aslında çalışmaması gereken ama sizin gidip de 1 Mayıs’ta ellerini sıktığınız özel sektör çalışanlarına çift maaş verilip verilmediğini denetlediniz mi?”

“YÜZDE 40 DAHA AZ ÜCRET IRKÇI BİR DÜZENLEME”
Derya, yabancı işçilere yönelik yüzde 40 daha düşük ücret düzenlemesine sert tepki göstererek, “Yabancı işçilere yüzde kırk daha az ücret ödenmesi gibi gayri insani, Anayasa’ya aykırı bence ırkçı bir düzenleme yaptınız” dedi.

Bu kapsamda işverenlerin sağlamakla yükümlü olduğu koşulların denetlenip denetlenmediğini soran Derya, “Bu yüzde kırk daha az asgari ücret alan insanların lojmanı var mı? Ve o yasada taahhüt ettiğiniz şartları yerine getirip getirmediğini işletmelerin denetliyor musunuz?” diye sordu.

“GERÇEK MAAŞ ÜZERİNDEN SİGORTA YATIRILIYOR MU?”
Özel sektörde çalışanların büyük bölümünün sigortasının gerçek maaş üzerinden yatırılmadığını ifade eden Derya, “Asgari ücret almadığı halde sigortası asgari ücretten yatırılan özel sektör çalışanları var ki bu ortalama %65-70 civarındadır” dedi.

Derya, bakanlığa şu soruyu yöneltti: “Bunları denetliyor musunuz? Ve asgari ücretten değil de aldığı gerçek maaş üzerinden sosyal sigorta primi yatırılması için işverenlerle bu anlamda görüştünüz mü?”

“BU ŞEKİLDE EMEK PİYASASI DÜZENLENMEZ”
İnşaat sektörüne ilişkin denetim sayılarını da soran Derya, ülkede büyüyen rant ekonomisine dikkat çekerek, “Korkunç şekilde büyüyen bir rant ekonomisi var… Bunlarla ilgili bütüncül bir yaklaşım gerekiyor” dedi.

Derya, yabancı işçi düzenlemesine ilişkin eleştirisini sürdürerek, “Bu şekilde düzenlenmezdi ki emek piyasası… Bu, katmerli emek sömürüsüne kapı açıyor” ifadelerini kullandı.

HASİPOĞLU: “120 İŞ YERİNİ DENETLEDİK, LİSTELERİ ALDIK”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu ise denetimlere ilişkin açıklamasında, “Açık olan yüz yirmi adet iş yeri tespit ettik… çalışanların listesini aldık” dedi.

Hasipoğlu, çift ücret denetimlerinin yapılacağını belirterek, “Ay sonu geldiğinde bu kişilere hem prim hem de ücretin iki katı ödeme yapılmadığını tespit edeceğiz. Eğer yapılmazsa uyarımızı yapıp cezamızı keseceğiz” ifadelerini kullandı.

“İNŞAATLAR KAPALIYDI, DENETİMLER KAFE VE MARKETLERDE YAPILDI”
1 Mayıs’ta yapılan gözlemleri de aktaran Hasipoğlu, “Sanayi bölgelerinin tamamına yakın kapalıydı… İnşaatlarda çalışan bir işçi yoktu” dedi. Açık olan iş yerlerinin daha çok kafe, market ve benzin istasyonları olduğunu belirtti.

Hasipoğlu ayrıca bazı çalışanların kendi isteğiyle çalıştığını savunarak, “Bazı çalışanlar ‘biz de özellikle çalışma istedik bugün, çift ücret alalım’ dedi” şeklinde konuştu.

YABANCI İŞÇİ DÜZENLEMESİ: “RIZA İLE OLACAK”
Yabancı işçilere yönelik ücret düzenlemesine ilişkin konuşan Hasipoğlu, uygulamanın belirli şartlara bağlı olduğunu ifade ederek, “Bu ancak iki tarafın kabul edip o sözleşmeyi imza etmesiyle mümkün olacak” dedi.

Hasipoğlu, barınma ve yemek koşullarının sağlanması gerektiğini belirterek, “Uygun barınma koşullarını ve insan onuruna yaraşır bir gıda sağlamayanlara bu sözleşmeyi imzalattırmayacağız” ifadelerini kullandı.

DERYA’DAN YANIT: “İNSAN HAYSİYETİNE UYGUN ÜCRET VERİLİRSE ÇALIŞIRLAR”
Derya ise Hasipoğlu’nun açıklamalarına karşılık, Kıbrıslı Türklerin inşaat sektöründe çalışmadığı yönündeki yaklaşımı reddederek, “İnsan haysiyetine uygun bir ücret aldığı zaman kuzeyde de çalışır” dedi.

Yabancı işçi istihdamına ilişkin eleştirisini sürdüren Derya, “Yemeği ve lojmanı sağlanıyor diye daha düşük ücret verilmesi başka bir katmerli emek sömürüsüne kapı açıyor” ifadelerini kullandı.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi