35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı davasında mahkeme iki sanığa 8’er yıl verip tahliye etti

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinde 35 kişinin yaşamını yitirdiği Ezgi Apartmanı davasında karar çıktı. Savcılığın “olası kast” hükümlerinden cezalandırılmalarını istediği pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 8’er yıl hapis cezasına çarptırıldı ve adli kontrolle tahliye edildi. Beş kamu görevlisine 4 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verilirken, üç sanık beraat etti.

Bugün Kıbrıs

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde, Onikişubat ilçesindeki Ezgi Apartmanı’nın yıkılması sonucu, en küçüğü 6 aylık Asude bebek olmak üzere 35 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin davada hüküm açıklandı. Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık 15 saat süren karar duruşmasının ardından sekiz sanığa hapis cezası verildi, üç sanık hakkında beraat kararı çıktı.

SAVCILIK “OLASI KAST” İSTEDİ, MAHKEME “BİLİNÇLİ TAKSİR”DEN CEZA VERDİ
Davanın en kritik bölümünü, binanın zemin katındaki pastanenin işletmecileri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel hakkındaki karar oluşturdu. Savcılık, Kervancıoğlu ve Pekel ile pastanedeki tadilatı organize ettiği belirtilen Ertan Danacı’nın “olası kastla kasten öldürme”, “olası kastla nitelikli kasten öldürme” ve “olası kastla yaralama” suçlarından cezalandırılmasını talep etmişti.

Mahkeme ise Kervancıoğlu ve Pekel’in eylemlerini “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” kapsamında değerlendirdi ve iki sanığa 8’er yıl hapis cezası verdi. İki sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı ile haftada iki gün karakola imza verme şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanmasına ve tahliyelerine karar verildi.

Pastanenin iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı ise hakkındaki suçun işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraat etti.

FENNİ MESULE 6 YIL 8 AY VE MESLEKTEN MEN
Binanın fenni mesulü Mehmet Tekin, aynı suçtan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca Tekin hakkında iki yıl meslekten men kararı verdi.

Dönemin Kahramanmaraş Belediyesi eski İmar İşleri Müdürü Fahri Yiğitoğlu, mimar Veli Çiftaslan, Onikişubat Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Sait Avşar, inşaat mühendisi Ali Gemci ve inşaat teknikeri Mehmet Akif Canlı da “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 4 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası aldı.

Mahkeme, Ertan Danacı’nın yanı sıra dönemin Kahramanmaraş Belediyesi görevlileri mimar Mehmet Dişçeken ile makine mühendisi Mustafa Şirikçi’nin beraatine hükmetti. Böylece davada toplam sekiz sanık cezalandırılırken üç sanık beraat etti.

AİLELERDEN KARARA TEPKİ
Kararın ardından Ezgi Apartmanı’nda yakınlarını kaybeden aileler adliye önünde tepki gösterdi. Depremde oğlu, gelini ve 6 aylık torunu Asude’yi kaybeden Nurgül Göksu, kararı kabul etmediklerini belirterek, “Benim çocuklarımı kurtaramadınız, bari adaletini sağlayın” dedi. Göksu, hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini ve tahliye kararlarının değiştirilmesini isteyeceklerini belirtti.

Ailelerin avukatlarından Ahmet Çabukel de verilen cezaların 35 kişinin yaşamını yitirdiği bir dosya açısından kabul edilemez olduğunu savundu. Çabukel, karara itiraz edeceklerini, ayrıca kararı veren hakimlerle ilgili Hakimler ve Savcılar Kurulu’na başvuracaklarını açıkladı.

DAVANIN MERKEZİNDE PASTANEDEKİ TADİLATLAR VARDI
Ezgi Apartmanı davasında binanın zemin katında faaliyet gösteren pastanede yapılan tadilatların yapının taşıyıcı sistemine etkisi, soruşturma ve yargılama boyunca dosyanın en önemli tartışma başlıklarından biri oldu. Yargılama sürecinde alınan bilirkişi raporlarında yapıdaki proje, yapım, denetim ve kullanım süreçlerine ilişkin çeşitli kusurlar değerlendirildi; Nisan 2026’da dosyaya giren bilirkişi raporunda pastanede tadilat yapanlar ile tadilatları denetlemeyen bazı kamu görevlileri asli kusurlu olarak nitelendirildi.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davada pastane işletmecileri, tadilat sürecinde görev alanlar, binanın fenni mesulü ve belediye görevlileri dahil çok sayıda sanık yargılandı. Binanın müteahhidi Yakup Aktaş ise yargılama sürecinde yaşamını yitirdi.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi