Küçük marketlerin yüzde 40’a yakını kapandı!
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) tarafından yapılan açıklamada, pahalılık, zamlar ve kontrolsüz zincir market yayılması sebebiyle, piyasadaki krizin derinleştiği belirtildi.
Küçük marketlerin yüzde 40’a yakını kapandı!
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) tarafından yapılan açıklamada, pahalılık, zamlar ve kontrolsüz zincir market yayılması sebebiyle, piyasadaki krizin derinleştiği belirtildi.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO), son dönemde artan ekonomik daralma, kontrolsüz büyüyen zincir marketler ve pahalılık nedeniyle küçük ve orta ölçekli marketlerin yüzde 39,82’sinin kepenk kapattığını açıkladı. Oda, “Ne pahalılık, ne zamlar, ne de kontrolsüz ve plansız büyüme çözüm değildir, olmayacaktır” diyerek hükümeti uyardı.
İKİ YILDA 90 MARKET KAPANDI
KTEZO’nun Lefkoşa ilçesi sınırlarında yaptığı bire bir saha araştırmasına göre, son iki yılda toplam 226 market ve off-licence (içecek ağırlıklı satış yapan) işletmeden 90’ı kapandı. Bu oran, küçük işletmelerin neredeyse %40’ının ayakta kalamadığını gösteriyor.
Araştırma, telefonla ulaşım ve sigorta kayıtları üzerinden teyit edilerek hazırlandı.
ZİNCİR MARKET FURYASI ADALETSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRİYOR
Açıklamada, kontrolsüz biçimde çoğalan hipermarket ve zincir marketlerin sokak aralarına kadar yayılması nedeniyle küçük esnafın büyük haksızlıkla karşı karşıya kaldığı vurgulandı. Oda, bu durumun sadece bir rekabet sorunu değil, aynı zamanda ekonomik adaletsizlik olduğunu belirtti.
PAHALILIK VE GÜNEYE KAÇIŞLAR ÇIKIŞI KAPATIYOR
Pahalılığın genel tüketimi azalttığı ve buna bağlı olarak halkın Güney Kıbrıs’a yönelmesinin ekonomik çıkmazı büyüttüğü vurgulandı. Art arda gelen sigara, içecek, akaryakıt ve elektrik zamlarının da bu daralmayı hızlandırdığı ifade edildi.
DEVLET GELİRLERİ PANDEMİ DÖNEMİNİ ARATMIYOR
KTEZO, devletin topladığı vergi gelirlerinin yüzde 60’lara kadar düştüğünü ve devlet giderlerinin ancak maaş ödemelerine yetecek düzeye geldiğini, bunun pandemi dönemini aratmayan bir tablo olduğunu belirtti.
İNŞAAT VE ÜNİVERSİTELERDEKİ SIKINTILAR DURUMU AĞIRLAŞTIRIYOR
Açıklamada, özellikle inşaat sektörü ve yükseköğretimde yaşanan krizlerin küçük işletmelere zincirleme olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekildi.
KTEZO’DAN SON SÖZ: “ÇÖZÜM PLANSIZLIKTA DEĞİL”
Oda açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Son zamanlarda çoğalan daralma, artan iflas ve işsizlik örnekleri üzerinden ne demek istediğimiz ortadadır. Ne pahalılık, ne zamlar, ne de kontrolsüz ve plansız büyüme çözüm değildir, olmayacaktır.”