Cezaevinde alarm: 75 gardiyan eksik, sendikalar grevde
KTAMS ve KAMUSEN gardiyan eksikliği nedeniyle uyarı grevinde: “Cezaevinde sadece gardiyan değil, hukukçu, psikolog, doktor da yok!”
Cezaevinde alarm: 75 gardiyan eksik, sendikalar grevde
KTAMS ve KAMUSEN gardiyan eksikliği nedeniyle uyarı grevinde: “Cezaevinde sadece gardiyan değil, hukukçu, psikolog, doktor da yok!”
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Merkezi Cezaevi’nde artan personel eksikliğine dikkat çekmek amacıyla bugün 08.00-20.00 saatleri arasında uyarı grevi gerçekleştirdi. Sendikalar, 60’ı erkek, 15’i kadın toplam 75 gardiyan münhalinin Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından derhal ilan edilmesini talep etti.
Sendikalar hükümete 30 Mayıs Cuma gününe kadar süre verdi.
ATAN: “VARDİYALAR DÖNMÜYOR, SÜRE DOLDU”
Cezaevi önünde iş bırakan üyeleriyle birlikte açıklama yapan KAMUSEN Başkanı Metin Atan, vardiyaların dönmediğini, çalışanların sosyal hayatının çöktüğünü söyledi. Atan, “Bir ay süre verdik, dün doldu. Biz artık sonuç istiyoruz” dedi.
Cezaevinde sadece gardiyan değil; hukukçu, sosyal hizmet uzmanı, maliye memuru, psikolog ve hemşire eksikliğinin de bulunduğunu vurgulayan Atan, “KHK bir an önce münhal ilan etmezse tavrımızı yeniden değerlendireceğiz” açıklamasını yaptı.
Hükümetin duyarsız davrandığını söyleyen Atan, “Söylemle olmaz, icraat bekliyoruz” diyerek hükümete çağrıda bulundu.
BENGİHAN: “HER ŞEYE PARA VAR, CEZAEVİNE YOK!”
KTAMS Başkanı Güven Bengihan ise cezaevinden sorumlu İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ve müsteşarına “ilgisiz ve sorumsuz” eleştirisi getirdi. Bengihan, son dönemde İçişleri Bakanlığı’nda 8 kez müsteşar değiştiğini, her bir müsteşarın kamuya aylık maliyetinin 279 bin TL olduğunu hatırlatarak şu soruyu sordu:
“Bu kaynaklar bulunuyorsa cezaevine neden istihdam yapılmıyor?”
Son 3 yılda Merkezi Cezaevi’nde 9 mahkûmun hayatını kaybettiğini belirten Bengihan, bu ölümlerin ihmaller zinciriyle ilişkili olduğunu ima etti.
“ÜLKEYE TESPİH SALLAYARAK GİRİLİYOR”
Ülkeye giriş politikalarını da eleştiren Bengihan, eski ve yeni cezaevinde 800 mahkûm bulunduğunu, bunların sadece 190’ının KKTC vatandaşı olduğunu söyledi. “İnsanlar elini kolunu sallayarak değil, tespih sallayarak giriyor” ifadeleriyle sınır kontrol politikasını eleştirdi.
“OY İÇİN KİŞİYE GÖRE İSTİHDAM”
Bengihan, Şartlı Tahliye Tüzüğü’nün 6 kez değiştirildiğini, ayda iki kez tahliye uygulandığını kaydetti. Aksi halde mahkûm sayısının bini aşacağını ifade etti.
İşe göre değil, kişiye göre istihdam yapıldığını savunan Bengihan, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimini işaret ederek, istihdamın oy devşirme aracı olarak kullanılacağını ileri sürdü.