7 Ekim’den bu yana Gazze, en büyük Hamas karşıtı gösterilere sahne oldu
Hamas militanları göstericilere müdahale ederek kalabalık kitleleri dağıttı.
7 Ekim’den bu yana Gazze, en büyük Hamas karşıtı gösterilere sahne oldu
Hamas militanları göstericilere müdahale ederek kalabalık kitleleri dağıttı.
7 Ekim 2023’te savaşı başladığı günden bu yana, Gazze’de en büyük ve geniş katılımlı Hamas karşıtı gösteri dün gerçekleşti.
Gösterilere katılan binlerce kişi, Hamas’ın çekilmesi talebiyle sokaklara döküldü.
Hamas’ı eleştiren aktivistler tarafından sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan videolarda, salı günü Gazze’nin kuzeyindeki Beit Lahia sokaklarında “Dışarı, dışarı, dışarı, Hamas dışarı” sloganlarıyla yürüyen genç erkekler ağırlıktaydı.
Hamas, “şüpheli siyasi gündemleri” öne sürme ve suçu İsrail’in üzerine atma suçları gerekçeleriyle bu kişileri kınadığını açıkladı.
Hamas yanlısı kitleler, protestoların önemini küçümseyerek gösteriye katılanları “hainlik” ile itham etti.
Gazze’nin kuzeyindeki protestolar, İslami Cihad militanlarının İsrail’e roket fırlatmasından ve İsrail’in Beit Lahia’nın büyük bir bölümünü boşaltma kararı almasından bir gün sonra gerçekleşti, bölgede halkın öfkesine neden oldu.
Yaklaşık iki ay süren ateşkesin ardından, Gazze’deki askeri harekâtını yeniden başlatan İsrail, Hamas’ı ABD’nin ateşkesin uzatılmasına yönelik yeni önerisini reddetmekle suçladı.
Öte yandan Hamas, İsrail’i Ocak ayında varılan ilk anlaşmayı terk etmekle itham etti.
İsrail’in askeri operasyonlarının 18 Mart’ta hava saldırılarıyla yeniden başlamasından bu yana, yüzlerce Filistinli öldürüldü ve binlercesi de yaşadıkları yerlerinden edildi.
Savaşın başlamasından bu yana Gazze’nin 2,1 milyonluk nüfusunun büyük bir kısmı yaşadıkları yerden ayrılmak zorunda bırakılmışlardr.
Gazze’deki binaların tahmini yarısından fazlası hasar görmüş ya da yıkılmış; sağlık, su ve sanitasyon sistemleri çökmüş, bununla birlikte gıda, yakıt, ilaç ve barınak gibi temel unsurlara ulaşımda problemler yaşanmaya devam ediyor.
BBC News