Üstel ve ortakları Ankara’da
Ünal Üstel, Cenevre’de gerçekleştirilen 5+1 Kıbrıs zirvesinin ardından Ankara’ya geçti. Üstel ve beraberindeki heyet, Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik iş birliği ve altyapı projelerini görüşecek. Cuma günü ise 2025 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzalanacak.
Üstel ve ortakları Ankara’da
Ünal Üstel, Cenevre’de gerçekleştirilen 5+1 Kıbrıs zirvesinin ardından Ankara’ya geçti. Üstel ve beraberindeki heyet, Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik iş birliği ve altyapı projelerini görüşecek. Cuma günü ise 2025 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzalanacak.
Başbakan Ünal Üstel, Cenevre’de düzenlenen 5+1 formatındaki Kıbrıs zirvesinin ardından Ankara’ya geçti. Üstel’e, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Maliye Bakanı Özdemir Berova ve üst düzey bürokratların da bulunduğu geniş bir heyet eşlik ediyor.
Ankara temasları kapsamında KKTC ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliği, ulaştırma projeleri, mali destekler ve çeşitli önemli konuların ele alınması bekleniyor. Heyetin, ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile saat 10.00’da bir araya geleceği bildirildi.
2025 İKTİSADİ VE MALİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI CUMA GÜNÜ İMZALANIYOR
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, BRT’de katıldığı 18. Saat programında, Türkiye ile KKTC arasında 2025 yılına ilişkin İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Cuma günü imzalanacağını açıkladı.
Arıklı, teknik heyetlerin çalışmalarında belli bir aşamaya gelindiğini ancak karşılıklı taleplerin bulunduğunu, bu taleplerin yapılacak görüşmelerde ele alınacağını belirtti. Anlaşmada özellikle limanlar ve araç muayene istasyonlarının önemli yer tuttuğuna dikkat çekti.
“GİRNE LİMANININ TAVANI ÇÖKÜYOR, ANCAK ÖZELLEŞTİRMEDE İLERLEME KAYDEDİLEMİYOR”
Arıklı, Mağusa ve Girne limanlarının kötü durumda olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Mağusa ve Girne limanlarının içler acısı durumunu herkes biliyor. Girne Limanı’nda yolcu salonunun tavanı çöküyor ve demirler gözüküyor. Ancak limanların özelleştirilmesi konusunda 2001 yılındaki anlaşmada yer alan maddeye rağmen, bugüne kadar hiçbir yatırım yapılmadı. Çünkü özelleştirme süreci bizim elimizde değil, Maliye Bakanlığı’nın elinde. Bürokratik süreçler nedeniyle bir türlü ilerleme kaydedilemiyor. 2025 yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nda limanlarla ilgili madde yine yer alıyor. Umarım bu kez başarıyla hayata geçiririz.”
“ARAÇ MUAYENE SİSTEMİ ÇAĞ DIŞI, TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR”
Araç muayene sisteminin de modernizasyon ihtiyacı olduğunu belirten Arıklı, Güney Kıbrıs ve Türkiye’de araç muayene istasyonlarının özelleştirildiğini ve modern laboratuvarlarda bilgisayar destekli testlerin yapıldığını söyledi.
“Trafik kazalarının önemli sebeplerinden biri, teknik olarak muayeneden geçmemesi gereken araçların hala trafikte olması. Daha da vahimi, 30-40 yıllık otobüslerle öğrenci taşımacılığı yapılıyor. Modern araç muayene laboratuvarlarında bu araçların hiçbiri testleri geçemez. Bu konuyu da Ankara’daki temaslarımızda gündeme getireceğiz.”
Üstel ve beraberindeki heyetin, Cuma akşamı adaya dönmesi planlanıyor.