İMO Başkanı Ekinci: “Ünal Üstel, demir denetimi için hazırlık sözü verdi”
İMO Başkanı Abdullah Ekinci, Başbakan Ünal Üstel’in demir denetimi için Mağusa Limanı’nda test alanı tahsis edileceğini açıkladığını belirterek, 'Yapı güvenliği için denetimler kritik öneme sahiptir' dedi.
Bugün Kıbrıs
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Abdullah Ekinci, inşaatlarda kullanılan demir donatıların denetlenmesi için Mağusa Limanı’nda test alanı tahsis edilmesi konusunda Başbakan Ünal Üstel’den olumlu yanıt aldıklarını açıkladı. Ekinci, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremin ardından inşaat mühendisliği ve yapı denetiminin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, deprem sonrası yapılan incelemelerde birçok yapının yeterli dayanıklılığa sahip olmadığının ve bu ihmallerin büyük yıkımlara yol açtığının görüldüğünü ifade etti.
Ekinci, bölgedeki olası sismik hareketler göz önünde bulundurulduğunda, yapı malzemelerinin denetlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, Mağusa Limanı’nda inşaatlarda kullanılan demir donatıların test edileceği bir alan tahsis edilmesi için Üstel’e çağrıda bulunduklarını ve olumlu yanıt aldıklarını açıkladı.
YAPI DENETİMİNDE KRİTİK ADIM: DEMİR TEST ALANI
İMO Başkanı Ekinci, denetimlerin artırılması ve yapı güvenliğinin sağlanması için Mağusa Limanı’nda bir test alanı oluşturulmasının önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Üstel’in, “Denetimin önemini biliyoruz, bu süreci destekleyeceğiz” diyerek sürecin ilerlemesi için adım atacağını ifade ettiğini aktardı.
Bu adım, KKTC’de yapı güvenliği ve kalite kontrolünün artırılması yönünde önemli bir gelişme olarak görülüyor.
“DEPREM RİSKİ ALTINDAKİ YAPILARIN YENİLENMESİ YASASI” TAMAMLANMAK ÜZERE
Üstel’in, İMO’nun da büyük destek verdiği “Deprem Riski Altındaki Yapıların İyileştirilmesi ve Yenilenmesi Hakkında Yasa” tasarısının tamamlanmak üzere olduğunu açıkladığını belirten Ekinci, yapı güvenliğine verilen önemin arttığını ve sürecin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
“İnşaat projelerinin güvenliği, yalnızca mühendislik değil, aynı zamanda etkili yapı denetimi ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle sağlanacaktır. Bu alanda yapılacak yatırımlar ve sistematik denetimler, gelecekteki felaketlerin etkilerini azaltma noktasında belirleyici olacaktır” ifadelerini kullanan Ekinci, İMO’nun bu sürecin takipçisi olacağını belirtti.