Tatar: “Haspolat’ta kapı açılmasına Rum tarafının karşı çıkmaması gerekiyor”
Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, Haspolat’ta geçiş kapısı açılmasının ticareti artıracağını ve Metehan’ın yükünü hafifleteceğini belirterek, Rum tarafının bu öneriye karşı çıkmaması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, Haspolat’ta bir geçiş kapısı açılması yönündeki önerilerine Kıbrıs Rum tarafının karşı çıkmayacağını düşündüğünü belirtti. Tatar, Rum Yönetimi’nin “transit geçiş” önerisini kabul etmediklerini, şimdi yeni bir karşı öneri beklediklerini söyledi.
Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart ile Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmelerinin ardından basına açıklamalarda bulundu.
“İŞ BİRLİĞİ GELİŞTİRİLMELİ”
Tatar, iki taraf arasında eşitlik temelinde iş birliği yapılabilmesi için teknik komitelerin çalıştığını belirtti. “Kıbrıs meselesinde nihai bir çözüm görünmese de iki tarafın faydasına olacak konularda iş birliği geliştirilmelidir” dedi.
Haspolat’ta ticari araçlar ve taksilerin kullanabileceği bir kapı açılmasının ticareti artırmak ve Metehan geçiş noktasını rahatlatmak için önemli olduğunu ifade eden Tatar, “Trafiğin yüzde 65’i Metehan sınır kapısından geçiyor. Haspolat kapısının açılması çok mantıklıdır” diye konuştu.
“TRANSİT GEÇİŞİ KABUL ETMİYORUZ”
Rum Yönetimi’nin, karşılığında transit geçiş talebinde bulunduğunu belirten Tatar, “Transit geçişlere onay vermemiz mümkün değildir. Bu, bir kapı niteliğinde değildir” diyerek, başka bir öneri beklediklerini söyledi.
“PİLE-YİĞİTLER YOLU TAMAMLANMALI”
Pile-Yiğitler yolu hakkında da konuşan Tatar, Pile halkının yaşadığı sıkıntıları gidermek için bu yolun tamamlanması gerektiğini BM yetkilisi Stewart’a aktardığını ifade etti.
“GENİŞLETİLMİŞ TOPLANTI ŞUBAT YA DA MART’TA YAPILACAK”
Tatar, liderler ve garantör ülkelerin katılımıyla yapılması planlanan genişletilmiş toplantı hazırlıkları kapsamında BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Di Carlo’nun Ocak ayında adaya geleceğini ve toplantının Şubat veya Mart aylarında gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.
“KKTC’NİN ÖNEMİ ARTIYOR”
Doğu Akdeniz’deki gelişmelere değinen Tatar, KKTC’nin stratejik öneminin arttığını vurguladı. Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili yeni siyasetini desteklediğini ifade eden Tatar, bu siyasetin Türkiye tarafından kararlılıkla sürdürüleceğini kaydetti.
BM temsilcilerinin Kıbrıs’ta ortak zemin olmadığı yönündeki ifadelerini hatırlatan Tatar, bu görüşlerin raporlara kaydedilmesinin önemli olduğunu belirtti.
TAK