İran’da soyunduğu için gözaltına alınan kadın, serbest bırakıldı
İranlı yetkililer, Tahran'daki bir üniversitede tesettür karşıtı bir protestoda iç çamaşırına kadar soyunan İranlı bir kadının suçlanmayacağını söyledi.
Kasım ayının başlarında, BBC İran tarafından Ahoo Daryaei olarak belirtilen, kadının zorla gözaltına alınmadan önce bir üniversite kampüsünde soyunduğu anı gösteren video sosyal medyada viral olmuştu. İran yargısından bir sözcü, kadının hastanede tedavi edildiğini ve ailesine teslim edildiğini söyledi.
BBC’de yer alan habere göre, Daryaei’nin tutuklanması uluslararası alanda kınanırken, Uluslararası Af Örgütü de derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunanlar arasında yer aldı. Yargı sözcüsü Asghar Jahangir, “Hastaneye gönderildiği ve hasta olduğu anlaşıldığı için ailesine teslim edildi… ve hakkında herhangi bir adli dava açılmadı” dedi.
Tutuklama videosunu ilk olarak bir öğrenci hareketi örgütü yayınlamış ve Daryaei’nin başörtüsü takmadığı için güvenlik görevlileriyle tartıştığını ve arbede sırasında soyunduğunu bildirmişti.
O dönemde İranlı yetkililer, Daryaei’nin “hasta” olduğunu ve bir psikiyatri koğuşuna götürüldüğünü söylemişlerdi. İranlı yetkililer zorunlu başörtüsü yasalarını protesto eden bir kadını ilk kez akıl hastası olarak damgalamıyor.
Bayan Daryaei’nin tutuklanmasının ardından sosyal medyada İranlı aktivistler, kadın hakları aktivistlerine teşhis koyma alışkanlığı olduğunu söyledikleri bu durumu kınadılar. 2018’de İran’dan Kanada’ya kaçan bir kadın BBC Persian’a, ailesinin İran rejimi tarafından akıl hastası ilan edilmesi için baskı gördüğünü söyledi.
“Benim ailem bunu yapmadı ama baskı altındaki pek çok aile sevdiklerini korumanın en iyi yolunun bu olduğunu düşünerek bunu yapıyor. İslam Cumhuriyeti kadınların akıl sağlığını sorgulayarak onları bu şekilde itibarsızlaştırmaya çalışıyor,” diyor bir protesto sırasında başörtüsünü çıkardığı için üç yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra kaçan Azam Jangravi.
İran’da 1979 İslam Devrimi’nin ardından boyun ve başın örtülmesi ve mütevazı giyinmek kadınlar için zorunlu hale geldi. İki yıl önce Mahsa Amini adlı Kürt kadın, başörtüsü takmadığı için gözaltına alındıktan sonra gözaltında ölmüştü.