Üstel Ankara ziyareti sonrası açıklamada bulundu

Başbakanlıktaki Ünal Üstel, bölgede devam eden savaşları ve Kıbrıs'ın kuzeyinde alınabilecek önlemleri Türkiyeli yetkililerle görüştüklerini dile getirdi.

Başbakanlıktaki Ünal Üstel, Ankara ziyareti sonrası adaya dönüşünde Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Türkiye temaslarını değerlendiren Üstel’e, Türkiye’de de yanında bulunan hükümet ortakları Başbakan Yardımcısı, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Fikri Ataoğlu ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı eşlik etti.

Üstel, koalisyon ortakları ve bazı bakanlarla birlikte Türkiye’de en üst düzeyde görüşmeler yaptıklarını belirtti.

“Bölgedeki savaşlara rağmen, Türkiyeli yetkililerin kendilerine vakit ayırmasının Kıbrıs Türk halkına ve hükümete verilen değerin bir göstergesi olduğunu” vurgulayan Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve bazı bakanlarla bir araya geldiklerini söyledi.

KISA, ORTA VE UZUN VADEDE İZLENECEK YOLLARA İLİŞKİN ÇALIŞMALAR YAPTIK
Görüşmelerde kısa, orta ve uzun vadede izlenecek yollara ilişkin çalışmalar yaptıklarını aktaran Üstel, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile polis teşkilatının nasıl güçlendirilebileceği konusunda görüştüklerini belirtti. Yerlikaya’nın yakında Kıbrıs’ın kuzeyini ziyaret edeceğini de ekledi.

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile ulaştırma alanında yaşanan sıkıntıları masaya yatırdıklarını ifade eden Üstel, öncelikli olarak yapılması gereken projelerin Girne-Çatalköy, Çatalköy-Değirmenlik, Dipkarpaz Manastır Yolu ile Kayalar ve Sadrazamköy yolları olduğunu dile getirdi. Yolların güneş enerjisi ile ışıklandırılması için de çalışmalar yapıldığını belirtti.

BU SENE NARENCİYE ÜRÜNÜ TÜRKİYE’YE ULAŞACAK
Geçen sezon narenciye sektöründe yaşanan sıkıntıları anımsatan Üstel, yeni dönemde sorunların süratli şekilde ortadan kaldırılacağını ve bu sene narenciye ürününün Türkiye’ye ulaştırılacağını söyledi.

Güney Kıbrıs’tan Kuzey’e turist getiren operatörlere yönelik baskılara da dikkat çeken Üstel, 2024-2025 İktisadi Mali İş Protokolü kapsamında “Ada Kıbrıs”ın İngiltere’de ve Almanya’da tanıtılması için girişimler yapıldığını, Türkiye içinde tanıtılması için de ilgili bakanlıklar arasında protokol imzalandığını ifade etti.

TÜRKİYE’DEN GELECEK ENERJİ İLE İLGİLİ FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Kablo ile elektrik projesine de değinen Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile görüştüklerini belirtti. Türkiye’den gelecek enerji ile ilgili fizibilite çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Üstel, 15 Kasım’da Cevdet Yılmaz’ın adaya geleceğini ve detayların o zaman paylaşılacağını söyledi.

Enerjide arz güvenliğini sağlamak için birtakım yatırımlar yaptıklarını aktaran Üstel, kabloyla enerji gelene kadar ihtiyaç olanların karşılanması için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Üstel, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüşmelerinde ise bölgede devam eden savaşları ve Kıbrıs’ın kuzeyinde alınabilecek önlemleri ele aldıklarını aktardı.

Üstel, Türkiyeli yetkililere böylesi bir dönemde kendilerine vakit ayırmaları dolayısıyla teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****