İnsan Hakları Platformu: Güzelyurt’ta insan ticareti mağdurları için haritalandırma çalışmalarını tamamladık

İnsan Hakları Platformu, Güzelyurt'ta insan ticareti mağdurları için yapılan haritalandırma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu; "Mağdurların haklarının korunması ve sorumluların hesap vermesi için tüm yasal yollara başvuracağız."

Bugün Kıbrıs

İnsan Hakları Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Güzelyurt bölgesinde yaşanan ve emek sömürüsü ile insan ticareti bulguları içeren narenciye işçileri vakasına dair ihtiyaç haritalandırma çalışmalarının tamamlandığı duyuruldu. Açıklamada, “İnsan Ticaretiyle Mücadele Çalışma Grubu’nun ortak hareket planı çerçevesinde kampların incelenmesi ve mağdurlarla görüşülmesiyle gerçekleştirilen ihtiyaç haritalandırması çalışmasının saha incelemesi bacağı tamamlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

600’Ü AŞKIN İŞÇİNİN DURUMU İNCELENDİ
İnsan Hakları Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, Mülteci Hakları Derneği, CTP, TDP, Bağımsızlık Yolu, DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS, KAYAD, Çalışan Hakları Derneği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin oluşturduğu İnsan Ticaretiyle Mücadele Çalışma Grubu’nun, Güzelyurt’ta ortaya çıkan insan ticareti vakasına ilişkin gerçekleştirdiği saha incelemelerinin tamamlandığı belirtildi. Açıklamada, “600’ü aşkın narenciye işçisinin mağduriyetine dair çalışmalar, bölgede kampları gezip mağdurlarla bire bir konuşularak devam etmektedir” denildi.

Açıklamada, 13 Eylül 2024 tarihinde Çalışma Grubu üyelerinden CTP, TDP, Mülteci Hakları Derneği ve İnsan Hakları Platformu temsilcilerinin, bölgedeki kamplar ve Cypruvex Fabrikası’nda saha çalışmaları gerçekleştirdiği belirtilerek, “Temsilciler, mağdurlarla görüşerek ihtiyaç haritalandırması çalışmalarını tamamlamışlardır” denildi.

“MAĞDURLAR HALA TEHDİT VE BASKI ALTINDA”
İnsan Hakları Platformu’nun açıklamasında, saha incelemesi sırasında kamplardaki durumun kötüleştiği ve mağdurların hala tehdit ve baskı altında olduğunun gözlemlendiği ifade edildi. Açıklamada, “Mağdurların ve toplumun sağlığına karşı oluşan risklerin artarak devam ettiği, sorumluların ise mağdurları kamplardan çıkarmak için hala para talep ettikleri tespit edilmiştir” denildi.

Güzelyurt’ta ortaya çıkan bu skandal karşısında mücadeleye devam edileceği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Güzelyurt’ta ortaya çıkan ve ciddi insan ticareti bulgularını barındıran bu skandal karşısında sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Mağdurların haklarının korunması ve sorumluların hesap vermesi için tüm yasal yollara başvuracağımızı ve gerekli adımları atacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”

Açıklamada, 13 Eylül 2024 tarihinde yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bulguların detaylarının, analizlerin tamamlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****