İngiltere Başbakanı Starmer: “Bunlara katıldığınız için pişman olacaksınız”

Starmer, "Müslümanlara saldırı, azınlıkların hedef alınması, sokaklarda Nazi selamları, ırkçı söylemler, polise saldırılar" şeklinde sıraladığı olayları "aşırı sağın haydutluğu" olarak niteledi.

İngiltere’nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında geçen Pazartesi günü üç kız çocuğunun bıçaklı bir saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından, aşırı sağcı grupların polisle çatıştıkları gösteriler ülke çapına yayıldı.

Sosyal medyada yayılan ve saldırganın “İslamcı bir göçmen olduğu” söylentisi ile harekete geçen aşırı sağcı grupların gösterileri hafta sonu devam ederken, ırkçılık karşıtı gruplar da sokağa döküldü.

Gösterilerde sadece bu hafta sonu 147 kişi gözaltına alındı, onlarca polis yaralandı.

Başbakan Keir Starmer, şiddet içeren gösterileri “aşırı sağın haydutluğu” olarak niteledi ve kınadı.

Pazar günü Başbakanlık binasında gazetecilere açıklama yapan Starmer, olaylara karışanların yasaları karşısında bulacaklarını belirterek “Bunlara katıldığınız için pişman olacaksınız” dedi.

“Bu eylemleri gerçekleştirmeniz için hiçbir gerekçe yok” diyen Starmer, ülkedeki herkesin “güvende olmaya hakları olduğunu” söyledi.

Starmer, “Müslümanlara saldırı, azınlıkların hedef alınması, sokaklarda Nazi selamları, ırkçı söylemler, polise saldırılar” şeklinde sıraladığı olayları “aşırı sağın haydutluğu” olarak niteledi.

“Bu şiddet yanlısı güruh ülkemizi temsil etmiyor” diyen Starmer, “bu haydutları adalete teslim etmek için ne gerekiyorsa yapılacağını” söyledi. Bu arada durumun, bugün yapılacak acil durum toplantısında ele alınacağı kaydedildi.

CAMİLERE HIZLI MÜDAHALE GÜVENLİĞİ
İçişleri Bakanlığı, aşırı sağcıların bazı gösterilerde camileri hedef alması üzerine camilere yeni “hızlı müdahale” güvenliği sağlanacağını açıkladı.

Buna göre “şiddet içeren olay riski altındaki” camiler artık “hızlı müdahale” personeli talep edebilecek.

Cumartesi günü Hull, Liverpool, Bristol, Manchester, Stoke-on-Trent, Blackpool ve Belfast’taki gösterilerde polise saldırı, dükkanların yağmalanması, tuğla fırlatılması gibi olaylara tanık olundu.

Pazar günü de Bolton, Southport, Middlesbrough ve Rotherham’da göstericiler polis barikatlarını aştı.

Starmer, toplumu korkutarak “nefret tohumları ekmeye” çalışan “aşırılık yanlılarına” karşı polisin harekete geçmesi için “tam desteğe” sahip olduğunu söyledi.

otherham’da bir otelin önünde toplanan maskeli göstericiler pencereleri kırarak içeri girdi. Bölgede ırkçılık karşıtları da karşı gösteri yaptı.

Rotherham bölgesinin dahil olduğu South Yorkshire Belediye Başkanı Oliver Coppard bugün yaşanan “şiddet olayları karşısında dehşete düştüğünü” söyledi.

Coppard “Gördüğümüz şey protesto değil, toplumumuzdaki en savunmasız insanlardan bazılarına yönelik acımasız bir haydutluktur” dedi.

Polislerden sorumlu bakan yardımcısı Diana Johnson ülkede son dönemde yaşanan huzursuzluğun bazı toplumlarda korkuya neden olduğunu söyledi.

BBC’ye demeç veren Johnson, “İnsanların özellikle derilerinin rengi nedeniyle korkutulduğunu ve bunun doğru olamayacağını ve bu hükümetin bununla başa çıkmak için her türlü önlemi alacağını” da sözlerine ekledi.

BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****