İsrail Nagazaki’deki katliamın anma törenine davet edilmedi

Japonya'nın Nagazaki kentinin yönetimi, ABD'nin atom bombası saldırısının yıldönümündeki törene İsrail'i davet etmedi. Belediye başkanı, barışçıl ve sorunsuz bir tören istediklerini söyledi.

Japonya’da Nagazaki Belediye Başkanı Şiro Suzuki, ABD’nin 9 Ağustos 1945’teki atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenine İsrail’in davet edilmeyeceğini açıkladı.

Suzuki, İsrail’i davet etmeme kararının siyasi olmadığını, törenin barışçıl ve sorunsuz geçmesi arzusundan kaynaklandığını ifade etti.

Suzuki, “Dokuz gün kaldı ve bu ana kadar hâlâ endişeler var… Bu yüzden İsrail’i davet etmemeye karar verdik. Bu siyasi bir karar değil. Bu karar, barışçıl ve sorunsuz bir tören istememizden kaynaklanıyor” dedi.

İSRAİL’İN BÜYÜKELÇİSİNDEN TEPKİ
İsrail’in Japonya Büyükelçisi Gilad Cohen, “dünyaya yanlış mesaj verdiği” iddiasıyla karara tepki gösterdi.

Cohen, “Nagazaki belediye başkanının İsrail’i 9 Ağustos’taki Barış Anma Töreni’ne davet etmeme kararı üzücü, dünyaya yanlış bir mesaj gönderiyor ve Nagazaki’nin yıllardır desteklediği temel mesajdan saptırıyor” diye konuştu.

ABD’nin Japonya’nın Hiroşima şehrini hedef aldığı atom bombası patlamasından sağ kurtulan grup ve aktivistlerin de aralarında olduğu birçok kişi, şehir yetkililerinden 6 Ağustos’ta patlamanın yıldönümünde düzenlenecek törene İsrail’in davet edilmemesini talep etmişti.

Hiroşima yönetimiyse, İsrail’in törene katılmasını engellemeyi reddetti. Çifte standartlarla suçlanan Hiroşima belediye yönetimi sözcüsü, “Bu bir çifte standart değil. Politikamız tüm ülkeleri davet etmektir. Ancak Rusya ve Belarus, Ukrayna’nın işgali nedeniyle istisnadır” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****