İngiltere, Kıbrıs görüşmelerinde ‘açıklık’ ve ‘esneklik’ çağrısında bulundu

İngiltere, "BM parametreleri altında" bir Kıbrıs barış anlaşmasına bağlı kalmaya devam ediyor ancak "sonuçta, çözümün ayrıntılarına karar vermek kilit taraflara ait" dedi.

Bugün Kıbrıs

Yeni atanan Avrupa Devlet Bakanı Stephen Doughty, bu hafta Atina’ya yaptığı ziyarette Kathimerini’ye verdiği röportajda Kıbrıs ile ilgili görüşlerini de paylaştı.

Gazetecinin, “Son birkaç haftada Kıbrıs görüşmelerinin olası bir yeniden başlatılması hakkında çok fazla tartışma yaşandı. Siz iyimser misiniz? Türk tarafından, adadaki “gerçeklere” dayalı olarak, bu tartışma için farklı bir format için baskı var. Bir tür iki devletli çözüm tartışılabilir mi?” sorusu üzerine Doughty şunları söyledi:

“Kıbrıs halkı çok uzun süredir bölünmüş durumda. Bu yıl, 1974’teki trajik olayların üzerinden 50 yıl geçti ve BM parametreleri altında, tüm Kıbrıslıların yararına olacak kalıcı, kapsamlı ve adil bir çözüme yönelik çabalarımızı iki katına çıkarmamız gerektiğini hatırlatıyor. Kıbrıs’ı iki kez ziyaret ettim. Son birkaç yıldır, sahadaki insanların gerçekliğini gördük ve burada İngiltere’deki Rum ve Türk Kıbrıslı toplumlarla kapsamlı bir şekilde etkileşim kurduk. Bir garantör güç ve tüm tarafların dostu olarak, İngiltere bu amaca bağlı kalmaya devam ediyor.

Tüm tarafları açıklık, esneklik ve uzlaşma göstermeye ve görüşmelere geri dönmek için BM ile yapıcı bir şekilde etkileşim kurmaya çağırıyoruz. BM Genel Sekreteri’nin BM elçisinin raporu ve nasıl ilerlemeyi planladığı hakkındaki düşüncelerini duymayı dört gözle bekliyoruz.

Siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon kavramı da dahil olmak üzere mevcut BM parametrelerinin, her iki tarafın önceliklerini ele alan bir anlaşmaya varmak için yeterli esneklik aralığı sunduğuna inanmaya devam ediyoruz. Sonuç olarak, bir çözümün ayrıntılarına karar vermek kilit taraflara aittir, ancak güvenilir bir ortak olarak ve uluslararası yükümlülüklerimiz doğrultusunda hareket etmeye devam edeceğiz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****