BM Genel Sekreterinden uyarı: “Dünyanın en zengin ülkeleri geleceğimizi satıyor”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, tüm dünyada artan sıcaklıkların ölümcül etkilerine yanıt olarak aşırı sıcaklar konusunda bir eylem çağrısı yayınladı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, ekstrem sıcaklarla ilgili bir eylem çağrısı yayınladı. Dünyanın en zengin ülkelerinin, ısı dalgaları ve milyarlarca insanı tehlikeye atan diğer iklim etkilerini daha da kötüleştirme riski taşıyan fosil yakıt faaliyetlerinin genişlemesinde öncülük ettiğini belirterek, “geleceğimizi tehlikeye atıyorlar” uyarısında bulundu.

Perşembe günü New York’ta bir konuşma yapan Guterres, ülkeleri kömür, petrol ve doğalgaz bağımlılığı “hastalığına” karşı savaşmaya çağırdı ve bu hafta düşen ısı rekorlarının, zengin ülkeleri fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmaya yönlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Guterres, “Dünyanın en zengin ülkelerinde gördüğümüz fosil yakıt genişlemesi selini vurgulamak zorundayım. Bu kadar çok yeni petrol ve gaz lisansı vererek geleceğimizi tehlikeye atıyorlar.” dedi.

ABD ve İngiltere gibi düşük ekonomik bağımlılığı olan zengin ülkeler, geçen yıl rekor 825 petrol lisansı vererek bu artışa öncülük etti.

Guterres, dünyanın en zengin ülkelerinin fosil yakıt sübvansiyonlarını ortadan kaldırması, yeni kömür projelerini sonlandırması ve gelişmekte olan, savunmasız ülkeleri ısı dalgaları, sel ve kuraklık gibi iklim etkilerinden korumaları gerektiğini “Tüm liderler uyanmalı ve harekete geçmeli.” diyerek hatırlattı.

İklim krizinin bedeli olarak art arda 13 ay boyunca rekor sıcaklıklar yaşadı ve bu yılın, 2023’te belirlenen yıllık sıcaklık rekorunu kırması bekleniyor. Bu yaz şimdiden ABD, Avrupa ve Japonya’da şiddetli ısı dalgaları yaşandı ve en az bin 300 kişi Suudi Arabistan’daki yıllık hac ziyareti sırasında hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler yayınladığı yeni bir raporda, ülkelerin aşırı sıcaktan insanları korumak için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****