Tropikal meyve üreticileri birlikte üretmek için ilk adımı attı

Ejder meyvesi, avokado, muz ve çilek üreticileri, KTEZO ve EZKOOP yetkilileri ile bir araya gelerek sektörün sorunlarını tartıştı ve Geçici Yönetim Kurulu oluşturdu. Toplantıda, birlikte üretim ve örgütlenmenin önemi vurgulandı.

Bugün Kıbrıs

Ejder meyvesi, avokado, muz ve çilek üreticilerinin de içinde yer aldığı tropikal meyve üreticileri, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) toplantı salonunda, KTEZO ve EZKOOP yetkilileri ile bir araya geldi. Dün saat 16.30’da gerçekleşen toplantıda, sektörle ilgili sorunlar ve bu sorunların çözümleri tartışıldı. Ayrıca, örgütlenmenin sağlanması için Geçici Yönetim Kurulu oluşturuldu.

Toplantıda ilk sözü KTEZO Yardımcı Genel Sekreteri Ersun Aytaç aldı. Aytaç, son 12 yılda EZKOOP olarak üretim ve üreticilerin kümelenmesi ile ilgili deneyimlerini paylaştı ve birlikte elbirliği içinde üretim yapmanın önemine değindi. Sunumunda özellikle ürün standartlarının, markalaşmanın, pazarlamanın ve kurumsallaşmanın önemine dikkat çekti. Aytaç, kurumların desteğinin başarı için kritik olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Ticaret Baş Müşaviri Aytaç Yenal da toplantıya katıldı ve KKTC’deki üretimin artması için altyapı ve pazarlama aşamalarına destek olmaya hazır olduklarını belirtti. Yenal, üretimi artırmanın yolunun birlikte üretmekten geçtiğini ifade etti.

KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga da söz alarak, üreticilerin sorunlarına kendilerinin sahip çıkması gerektiğini söyledi. Tulga, birlikte üretme kültür ve iradesinin oluşması halinde tüm sorunların üstesinden gelinebileceğini belirtti. EZKOOP deneyimiyle yeniden oluşmaya başlayan birlikte üretme kültürünü anlatarak, Oda ve EZKOOP olarak ihtiyaç duyulduğu takdirde destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Toplantıda söz alan üreticiler, görüş ve önerilerini dile getirerek, tropikal meyve üretiminde var olan üretim büyüklüğü ve yaşanan sıkıntılarla ilgili bilgi paylaşımında bulundular.

Toplantıda oy birliği ile alınan kararlar şöyle:

1. Bundan sonraki süreçleri daha yakından takip edebilmek ve örgütlenmenin güçlendirilebilmesi için Geçici Yönetim Kurulu oluşturulmasına karar verildi. Buna göre;
– Güzelyurt: Şevki Meteci,
– Lefkoşa: Nafi Cabacaba,
– Yıldırım/İskele: Fırat Kulle,
– Cihangir/Mesarya: Çağıl Şentip,
– Mağusa: Mustafa Ertul Elagöz Geçici Yönetim Kurulu’na seçildi. Ayrıca, Fırat Kulle sözcülük görevine getirildi.
2. Seçilen geçici Yönetim Kurulu, muz ve çilek üretimi yapan üreticilerin de dahil olduğu tropikal meyve üreticileriyle iletişimi artırarak hedeflenen örgütlenme biçimi için bölgesel toplantılar yapacak.
3. Diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibi, üretimin yoğunluğuna bağlı olarak tropikal meyvelerde de ön izinlendirme sistemine geçilmesi gerektiği belirtildi ve bu bağlamda Tarım Bakanlığı ile görüşmelerin sürdürülmesine karar verildi.

MAGUSA FEST

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi