Güneyde hellimin tarifi değişiyor

Hellim üretiminde gerekli olan minimum keçi ve koyun sütü oranını değiştiren bir kararname hazırlanıyor.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs’ın güneyi, Korunan Menşe İsmi (PDO) ürünü olan hellim peynirinin korumasını güçlendirmek amacıyla iki yönlü bir yaklaşım benimsemeye hazırlanıyor, geçiş dönemi 9 Temmuz 2024’te sona eriyor.

Hellim üretiminde süt menşei oranının belirlenmesine yönelik AB düzenlemeleri kapsamında zaman çerçevesinin beş yıl uzatılması ilk adımı oluşturuyor. Bu sayede sürekli izleme ve iyileştirmeye imkan tanınacak.

Diğer bir önlem ise 10 Haziran 2024 itibarıyla hellim üretiminde gerekli olan minimum keçi ve koyun sütü oranını değiştiren bir kararnameyi içeriyor. Tarım Bakanı Maria Panayiotou, kararın detaylarını belirlemek üzere paydaşlarla görüşmeler yapacak.

In-Cyprus’tan Angelos Nicolaou’nun haberine göre Bakan Panayiotou, Parlamento Tarım Komitesi’ne yaptığı açıklamada, “Bu adımlar, Hellim’in PDO ürünü olarak bütünlüğünü korumak için son derece önemlidir” dedi.

Ayrıca, 2024’te gerçekleştirilen 25 denetimde süt fabrikalarında altı uyumsuzluk vakasının tespit edilmesine dikkat çeken Bakan, Hellim’in benzersiz Kıbrıs ürünü olarak özgünlüğünü korumayı hedefleyen bir araştırma projesinin duyurusunu yaptı.

TEPAK (Kıbrıs Teknoloji Üniversitesi), Devlet Genel Laboratuvarı ve Tarım Bakanlığı arasındaki bu ortak proje, Hellim’in özgünlüğünü güvence altına alacak yöntemler geliştirmeyi amaçlıyor.

MAGUSA FEST

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi