CTP Genel Sekreteri Akansoy: “Tatar’ın siyaseti Kıbrıslı Türkleri bitirir”

Akansoy, Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar'ın gerilimleri göze aldığını ve Rum lider Nikos Hristodulidis'in de bu resti gördüğünü belirtti. "Böyle giderse sizin bu yüce siyasetiniz Kıbrıs Türkü’nü bitirir," diyerek uyardı.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri ve milletvekili Asım Akansoy, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in raporu ve Kıbrıs müzakerelerindeki son durum hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Akansoy, Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar’ın müzakerelerde izlediği siyaseti sert bir şekilde eleştirerek, bu politikanın Kıbrıs Türk toplumunu olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanı ve Rusya’nın Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzia’nın New York’ta düzenlediği basın toplantısında, Holguin’in iki tarafın uzlaşmacı bir çözüme ulaşmaktan uzak olduğunu belirttiğini hatırlatan Akansoy, Tatar’ın bu durumu bilerek körüklediğini ifade etti.

“TATAR’IN STRATEJİSİ KIBRIS TÜRKÜ’NÜ ZARARA UĞRATIR”
Akansoy, “Taraflar arasında ortak zemin olmadığının saptanması Sayın Tatar’ın en büyük isteğiydi. Bunu masadan kaçarak ve zorlayarak sonuçlandırdı. Tatar ve destekçileri, BM çerçevesindeki tüm temel yapıyı ve mutabakatları bozarak Kıbrıs Rum tarafını kendi istediği müzakere çerçevesine çekmeye çalışıyorlar,” dedi.

Akansoy, Tatar’ın “egemen eşitlik ve eşit uluslararası temsiliyet” ön koşulunu dayatmasının uluslararası bağlamda kabul edilmesinin zor olduğunu ve bu yaklaşımın ayrılıkçı bir iradeyi meşrulaştırma çabasından başka bir şey olmadığını belirtti. “Ortaklaşmayı değil ayrılmayı gözeten bir irade ile yol alınmaz. İnsanımıza dair toplumsal kazanım asla sağlanmaz,” diye ekledi.

“ULUSLARARASI HUKUK DIŞINDAKİ ADIMLAR GERİLİMİ ARTIRIR”
Akansoy, Holguin’in raporunu beklediklerini, ancak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in toplumların barış istediğini, ancak liderlerin bu sese kulak asmadığını söylemekle yetineceğini öngördü. “Bu noktada uluslararası hukuk dışına çıkmış bir KKTC’nin kabul edilmesi için yeni gerilimler, anlamsız çıkışlar beklenebilir. Aynen Kapalı Maraş ve Pile operasyonlarında olduğu gibi… Sürekli NAVTEX açıklanarak Doğu Akdeniz’de egemenlik savaşları da yaşanabilir,” dedi.

Akansoy, Cumhurbaşkanlığındaki Tatar’ın bu gerilimleri göze aldığını ve Rum lider Nikos Hristodulidis’in de bu resti gördüğünü belirtti. “Böyle giderse sizin bu yüce siyasetiniz Kıbrıs Türkü’nü bitirir,” diyerek uyardı.

“ÇÖZÜMÜN ADRESİ BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARIDIR”
Akansoy, Kıbrıs Türk halkının çözüm istediğini ve bu çözümün adresinin BM Güvenlik Konseyi kararları olduğunu vurguladı. “Kıbrıslı Türkler bir an önce çözüm istiyor ve çözümün adresinin BM Güvenlik Konseyi kararları olduğunu çok iyi biliyor. Bunu uluslararası camia ve bölge devletleri de çok iyi bilmektedir,” dedi.

Akansoy’un sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

MAGUSA FEST

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi