Moskova ile barış görüşmeleri yapmadığı takdirde Kiev’e ABD askeri yardımın durdurulması planı Trump’a iletildi

Fleitz, stratejilerini Trump'a sunduklarını ve eski başkanın da olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’ın iki kilit danışmanı, başkanlık seçimlerini kazanması halinde Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını sona erdirmek için kendisine, Ukrayna’ya ancak barış görüşmelerine girmesi halinde daha fazla ABD silahı alacağını söylemeyi içeren bir plan sundu.

Trump’ın ulusal güvenlik danışmanlarından emekli Korgeneral Keith Kellogg verdiği bir röportajda, ABD’nin aynı zamanda Moskova’yı müzakereyi reddetmesi halinde ABD’nin Ukrayna’ya desteğini arttıracağı konusunda uyaracağını söyledi.

Trump’ın 2017-2021 başkanlığı döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi’nde özel kalem müdürü olarak görev yapan Kellogg ve Fred Fleitz tarafından barış görüşmeleri sırasında hakim olan savaş hatlarına dayalı bir ateşkes planı yapıldı.

Fleitz, stratejilerini Trump’a sunduklarını ve eski başkanın da olumlu yanıt verdiğini söyledi ve “Stratejiyi kabul ettiğini ya da her kelimesine katıldığını iddia etmiyorum ama aldığımız geri bildirimler bizi memnun etti” dedi.

Ancak Trump’ın sözcüsü Steven Cheung, sadece Trump ya da kampanyasının yetkili üyeleri tarafından yapılan açıklamaların resmî olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Kellogg ve Fleitz tarafından ana hatları çizilen strateji, 5 Kasım seçimlerinde Başkan Joe Biden’ı yenmesi halinde Ukrayna’daki savaşı hızlı bir şekilde çözebileceğini söyleyen ancak ayrıntıların henüz belli olmadığı Trump’ın ortakları tarafından şimdiye kadar yapılan en ayrıntılı plan.

ABD’nin savaş konusundaki tutumunda büyük bir değişime işaret eden bu öneri, Avrupalı müttefiklerin ve Trump’ın kendi Cumhuriyetçi Partisi’nin muhalefetiyle karşılaşacak.

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA
Kremlin, olası bir Trump yönetimi tarafından önerilecek herhangi bir barış planının sahadaki gerçekliği yansıtması gerektiğini ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmelere açık olduğunu söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Reuters’a yaptığı açıklamada “Herhangi bir planın değeri nüanslarda ve sahadaki gerçek durumu dikkate almasında yatar. Müzakerelere açık olmaya devam ediyoruz” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****