Tarihi mazgallara restoran skandalı: Surların altında kaçak inşaat!

Tarihi mazgalların altındaki kaçak restoran inşaatı için yetkilileri göreve davet ediyoruz!

Bugün Kıbrıs

Mağusa Surlarının burç ve tabyaların altında bulunan tarihi mazgallar, 1974’te sığınak olarak kullanılmış ve “Genel Sığınak 2” olarak bilinen 2 numaralı mazgal, kısa süre önce Turizm Bakanlığı tarafından bir restoran işletmecisine verilmişti. Ancak, bu mazgalların bazıları, herhangi bir proje olmadan ve yetkili kurumların onayı alınmadan “el altından” restoran işletmecilerine devredildi.

Özellikle Andruzzi Burcu’na (Su Burcu) açılan mazgallarda, Eski Eserler Dairesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’na herhangi bir proje sunulmadan, kapıları kapalı tutularak inşaat işlerine başlandı. Tarihi taş duvarlara kirli atık su ve temiz su boruları döşendi. Septik ve kör kuyunun kazılarak atık suyun bu kuyulara yönlendirilmesi bekleniyor. Bu tür kaçak inşaat faaliyetlerinin, kent surlarının bu eşsiz yapısına büyük zarar vereceği biliniyor.

Bu ihmal ve sorumsuzluk karşısında, Mağusa Eski Eserler Dairesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile birlikte Turizm Bakanı’nı derhal göreve davet ediyoruz. Tarihi mirasımızın bu şekilde yok edilmesine sessiz kalınamaz!

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi