Kardeşim, 60 yıl çok uzun süre: Barışı ne zaman yapacağız?
1963’te başlayan toplumlararası şiddetin ardından kurulan Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Barış Gücünü (Unficyp) oluşturan Güvenlik Konseyi'nin 186 sayılı kararının kabul edilmesinden bu yana bugün tam 60 yıl geçti.
Bugün Kıbrıs
3 AY İÇİN GELMİŞLERDİ
Kıbrıs Barış Gücü üç aylık bir süre için geldikten sonra BM tarihinde en uzun süre hizmet veren kuvvet oldu. Haziran 1964’te 6 bin 500 kişilik çok uluslu askeri birlik, Cyprus Mail‘de yer alan bilgilere göre 1974’te 2 bin 340’a bugün ise çoğunluğu Birleşik Krallık, Arjantin ve Slovakya’dan gelen 792’ye düştü. Bugüne kadar 150 bin BM askeri adadan geçti.
52 MİLYON EURO BÜTÇE
Kıbrıs’ın bölünmesinin ardından, Unficyp’in görevi fiilen bu iki taraf arasındaki tampon bölgeyi idare etmeye dönüştü. 60 yıldır terk edilmiş olan Lefkoşa havaalanındaki Mavi Bere Kampı’nda yürütülen askeri birliğin yıllık bütçesi yaklaşık 52 milyon Euro. Bütçenin önemli bir kısmı Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan tarafından finanse ediliyor.
STEWART ‘BARIŞI’ HATIRLATTI
Unficyp başkanı Colin Stewart, güvensizliğin üstesinden gelmek ve birlikte ortak bir geleceğe güven inşa etmeye yardımcı olmak için iki toplumdan insanları genellikle ilk kez bir araya getirmede önemli bir rol oynadıklarını söyledi. Stewart, “Barış Gücü kendi başına bölünme konusunu çözemez. Bu 60 yıl, Kıbrıs sorununun çok uzun süredir çözümsüz kaldığını hatırlatsın” dedi.
LACROİX ‘AKTÖRLERE’ SESLENDİ
BM Genel Sekreterinin barış operasyonlarından sorumlu müsteşarı Jean-Pierre Lacroix, ise “60 yıl uzun bir süre; barışı korumak adına ihtiyaç duyulması gerekenden daha uzun bir süre. Dolayısıyla bu yıldönümü, tüm aktörlerin Kıbrıs sorununu kesin olarak çözmek için çabalarını iki katına çıkarmaları gerektiğinin bir hatırlatıcısıdır” dedi.