COP28’e ev sahipliği yapan BAE’nin iklim görüşmeleri sırasında petrol anlaşmaları teşvik ettiğini gösteren belgeler sızdırıldı

COP28 zirvesinden bir sözcü, bahsi geçen belgelerin doğru olmadığını ileri sürdü ve "Özel toplantılar özeldir ve bunlar hakkında yorum yapmayız" açıklamasında bulundu.

Perşembe günü başlayacak zirve, ulusal petrol şirketi Adnoc’un CEO’su ve aynı zamanda BAE’nin iklim elçisi olan Sultan Al Jaber tarafından yönetilecek.

Centre for Climate Reporting (CCR) tarafından elde edilen ve Guardian tarafından görülen sızdırılan belgeler, iklim zirvesi için diplomatik hazırlıkların bir parçası olarak Al Jaber ve 27 hükümet arasındaki ikili toplantılardan önce Cop28 ekibi tarafından hazırlanan brifing belgelerini içeriyor.

Brifinglerde iklim müzakerelerine ilişkin konuların yanı sıra Adnoc ve Al Jaber’in başkanlığını yaptığı BAE yenilenebilir enerji şirketi Masdar’ın “konuşma noktaları” ve “talepleri” de yer alıyor.

İlk olarak BBC tarafından haberleştirilen brifinglerde 15 ülke için Adnoc’un bu ülkelerin petrol ve doğalgaz kaynaklarını çıkarmak için bu ülkelerle çalışmak istediğini belirten konuşma noktaları yer alıyor.

COP28 zirvesinden bir sözcü, bahsi geçen belgelerin doğru olmadığını ileri sürdü ve “Özel toplantılar özeldir ve bunlar hakkında yorum yapmayız” açıklamasında bulundu.

The Guardian geçtiğimiz günlerde Adnoc’un dünyadaki herhangi bir şirket arasında en büyük net sıfır yakma genişleme planlarına sahip olduğunu ve BAE’de devlet tarafından işletilen petrol ve gaz sahalarının 20 yıl önce sıfır rutin yakma politikasını taahhüt etmesine rağmen neredeyse her gün gaz yaktığını bildirmişti.

Jaber, “Petrol ve gaz ile yüksek emisyonlu endüstrilerin aynı masada yer almaması doğru bir şey değil. Bu entegre yaklaşıma ihtiyacımız var” açıklamasında bulunmuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi