ABD’li yetkili: “5 Türk şirketine ve bir Türk vatandaşına Rusya’nın yaptırımlardan kaçmasına yardım ettikleri gerekçesiyle yaptırım uygulanacak”

Üst düzey Hazine yetkilisi, "Geçtiğimiz 18 ay boyunca endişelerimizi Türk hükümeti ve özel sektörüyle paylaştık ve onları Rusya'nın savaşıyla bağlantılı olan ve yaptırım uyguladığımız kişilerle iş yapmanın önemli riskleri konusunda bilgilendirdik" dedi.

Üst düzey bir Hazine yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin 5 Türk şirketine ve bir Türk vatandaşına, “Rusya’nın yaptırımlardan kaçmasına yardım etmek” ve “Ukrayna’ya karşı savaşında Moskova’yı desteklemek”le suçlayarak yaptırım uygulayacağını söyledi.

Reuters’ın haberine göre; Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı yaptırım uygulanan gemilerin tamirine yardım etmek ve “çift kullanımlı malların” transferine yardımcı olmakla suçlanan nakliye ve ticaret şirketlerini de içeren bu yaptırımlar, 150’den fazla kuruluşa yaptırım uygulayan Rusya’yı hedef alan daha büyük bir paketin parçası olacak. Yetkili, daha geniş yaptırım paketinin Rusya’nın sanayi üssü, denizcilik sektörü ve teknoloji tedarikçilerinin yanı sıra Rus silah sistemlerini üreten ve onaran tesisleri de hedef aldığını söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey Hazine yetkilisi, “Geçtiğimiz 18 ay boyunca endişelerimizi Türk hükümeti ve özel sektörüyle paylaştık ve onları Rusya’nın savaşıyla bağlantılı olan ve yaptırım uyguladığımız kişilerle iş yapmanın önemli riskleri konusunda bilgilendirdik” dedi.

Yetkili, “Bu atamalar, yaptırım uygulanan kuruluşlara maddi destek sağlayan kişi ve kuruluşları hedef alma konusundaki süregelen kararlılığımızı yansıtmaktadır” diye ekledi.

ABD, HANGİ ŞİRKETLERE YAPTIRIM UYGULAYACAK?
ABD Hazinesi, Margiana İnşaat Dış Ticaret ve Demirci Bilişim Ticaret Sanayi şirketlerini, Rusya’nın “Ukrayna’daki kışkırtılmamış saldırganlık savaşını mümkün kılmak için çok ihtiyaç duyduğu çift kullanımlı malları” ithal etmek için güvendiği şirketler arasında olduğunu söyleyecek.

Raporda, Margiana’nın Ukrayna savaşında kullanılan askeri insansız hava araçlarının üretiminde tedarik zincirinin bir parçası olan ve yaptırım uygulanan Rus kuruluşlarına yüzlerce sevkiyat yaptığı; Demirci şirketinin ise Rusya’ya sensör ve ölçüm aletleri gönderdiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı bir şirketin daha önce belirlenmiş gemilerine gemi onarım hizmetleri sağladığı gerekçesiyle Denkar Gemi İnşaat’a da yaptırım uygulayacak.

Ayrıca Türkiye merkezli tersane acentesi ID Ship Agency ve sahibi İlker Doğruyol’un yanı sıra ABD ve Avrupa menşeli elektronik bileşenleri Rusya’daki şirketlere sevk eden bir aracı olduğunu söylediği CTL Limited’i de hedef alacak.

TÜRKİYE’NİN, İSVEÇ’İN NATO ÜYESİ OLMASINA ONAY VERMESİ BEKLENİYOR
Bu adım ABD-Türkiye ilişkileri açısından hassas bir döneme denk gelirken Washington, Ekim ayı başında TBMM’nin yeniden toplanmasıyla Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini onaylayacağını umuyor.

ABD ve müttefikleri, Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’ya kapsamlı yaptırımlar uyguladı, ancak Karadeniz komşusu Türkiye ve diğer ticaret merkezlerinden tedarik kanalları açık kaldı ve Washington’un Moskova’nın savaş çabalarında kullanılabilecek kimyasallar, mikroçipler ve diğer ürünlerin ihracatı konusunda defalarca uyarıda bulunmasına neden oldu.

NATO üyesi Türkiye savaşın ortasında hem Moskova hem de Kiev ile iyi ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Prensip olarak yaptırımlara karşı çıkan Türkiye, yaptırımların delinemeyeceğini ve sevk edilen hiçbir ürünün Rus ordusu tarafından kullanılamayacağını söyledi.

Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma tekliflerini destekleme konusundaki isteksizliği nedeniyle ABD ile ilişkiler gerilmişti. Finlandiya’nın üyeliği Nisan ayında onaylanırken, İsveç’in başvurusu Türkiye ve Macaristan tarafından bekletiliyor.

Ankara, İsveç’i; başta Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK üyeleri olmak üzere “Türk devletine düşman militanları barındırmak”la suçluyor.

Aylar süren itirazların ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayındaki NATO zirvesinde İsveç’in NATO teklifini onay için TBMM’ye göndermeyi kabul etti, ancak bunun zamanlaması onay belirsizliğini koruyor.

ABD defalarca İsveç’in Türkiye’nin endişelerini gidermek için yeterince çaba sarf ettiğini ve üyeliğinin şimdi onaylanması gerektiğini söyledi.

t24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi