Erdoğan ile Mitsotakis 18 Eylül’de görüşecek

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Mitsotakis'in 18 Eylül'de Birleşmiş Milletler zirvesi kapsamında New York'ta görüşeceğini açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Yerapetritis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Eylül’de Birleşmiş Milletler zirvesi kapsamında Yunanistan Başbakanı Nikos Mitsotakis’le görüşeceğini söyledi.

Bakan Yerapetritis, Bakan Fidan ile görüşmesi çerçevesinde ikili ilişkileri ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konuları ele alma fırsatı bulduklarını dile getirdi.

NATO Vilnius Zirvesi kapsamında görüşen Türkiye ve Yunanistan liderlerinin iki ülke arasındaki iş birliğinin yeniden başlatılması konusunda yeni girişimde bulunduklarını ve yeni bir hedef koyduklarını kaydeden Yerapetritis, bu çerçevede dışişleri bakanlarına görev verdiklerini aktardı.

Yerapetritis, ilk olarak Bakan Fidan ile iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını bertaraf etme konusunda neler yapabileceklerini ele alacaklarını belirterek, ikinci olarak iki ülke arasında tüm alanlarda gerçekleştirilen siyasi görüşmeleri yönlendirme konusunda görev aldıklarını ifade etti.

“POZİTİF GÜNDEMİN DEVAM ETTİRİLMESİ YÖNÜNDE MUTABIK KALDIK”
Bu çerçevede bakanlar olarak üst düzey sorumluluk ve hesap verilebilirlik görevi üstlendiklerini kaydeden Yerapetritis, üçüncü olarak iki ülke liderinin görüşme zeminini hazırlayarak en üst düzeyde gereken mesajların verilmesi konusunda hazırlıkları yapma görevi aldıklarını belirtti.

Yerapetritis, Fidan ile ele aldıkları yol haritasının 3 aşamadan oluşacağını belirterek, bunlardan birincisinin siyasi görüşmeler düzeyi olduğunu, Yunan tarafından bu görüşmelere Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexandra Papadopoulou’nun başkanlık edeceğini söyledi.

İkinci aşamada güven artırıcı önlemler konusunun olduğunu kaydeden Yerapetritis, “Güven artırıcı önlemler görüşmeleri yakın dönemde başlayacak.” dedi.

“Üçüncü olarak, (Türkiye ile Yunanistan arasında) pozitif gündemin devam ettirilmesi yönünde mutabık kaldık.” diyen ​​​​​​​Yerapetritis, bu görüşmelerin de Yunan tarafından Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiannis başkanlığında devam edeceğini bildirdi.

Bakan Yerapetritis, Türkiye ve Yunanistan arasındaki diyalog kanallarının karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde sürdürülmesinin, krizleri bertaraf etmeyi hızlandırdığını kaydetti.

Ziyaret vesilesiyle, özellikle Birleşmiş Milletler (BM) ilkeleri, uluslararası hukuka saygı ve iki ülke arasındaki dostane ilişkiler çerçevesinde sorunların ve görüş ayrılıklarının giderilebileceğini düşündüğünü söyleyen Yerapetritis, “İnanıyorum ki biz karşılıklı olarak birlikte yaşamayı başarabiliriz. Eşitlik haklarımıza, toprak bütünlüğümüze, hükümranlık haklarımıza saygı göstererek bunu gerçekleştirebiliriz diye düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

“TÜRKİYE’NİN AB YÖNELİMİNİ DESTEKLİYORUZ”
Yerapetritis, iki ülke arasındaki görüşmelerin turizm, ticaret, denizcilik, iletişim, iklim ve çevre sorunları gibi konularda da devam edeceği bilgisini verdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) yönelimiyle ilgili ülkesinin uzun süredir Türkiye’yi desteklediğini söyleyen Yerapetritis, Yunanistan’ın Türkiye’nin AB kriterlerini yerine getirme koşuluyla bu desteği sağladığını ve üyelikle ilgili müzakerelerin ilerlemesi için katkı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Yerapetritis, görüşmede azınlık konusunun da ele alındığını hatırlatarak, “Bizim görüşümüze göre azınlıklar esasında iki ülke arasında işbirliği köprüleri teşkil etmekte. Yunanistan’daki azınlık mensupları eşit vatandaşlarıdır, eşit haklardan faydalanmaktadır. Şunu belirtmek isterim ki düzensiz göçmen ile ilgili mücadele etmek esasında her iki ülkenin de menfaatinedir.” ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz bölgesi, Suriye, Libya ve Ukrayna konularının görüşüldüğünü aktaran Yerapetritis, “Bölgemizdeki gelişmelerle ilgili olarak biz esasında bölgemizde sükunetin hakim olmasından yanayız. Bizim bu girişimlerimiz, ikili ilişkilerimizin gelişmesine de katkı sağlayacak. Ancak bölge huzuru açısından da son derece önemli.” dedi.

Yerapetritis, “Bizim üstlenmiş olduğumuz sorumluluk esasında tarihi bir sorumluluk. Bu tarihi sorumluluk çerçevesinde, her iki ülkeye de iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde, halklarımızın ortak çıkarları çerçevesinde, sürdürülebilir bir barış çerçevesinde, bizim gereken girişimlerde bulunmamız görevini vermektedir.” diye konuştu.

Geçmişte yaşanan acıların bir kalemde silinemeyeceğini aktaran Yerapetritis, ancak samimiyete ve karşılıklı anlayışa yatırım yapma iradesinin gösterildiğini kaydetti.

Yerapetritis sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz basma kalıp bazı klişe anlayışları ortadan kaldırmak durumundayız ve krizlere neden olan benzer görüşleri de bertaraf etmek için elimizden geleni yapacağız. Bunu da temel kurallar çerçevesinde yapacağız. Bunun temelinde de uluslararası hukuk kuralları var. Yunanistan hükümeti, Türkiye hükümetiyle yapılan görüşmelere samimiyet, Türk halkına saygı çerçevesinde bir yaklaşım gerçekleştirmektedir. Aynı şeyi Türk hükümetinin de yapacağına inanıyorum.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi