Erdoğan’ın danışmanından BM birliklerine sert uyarı: “Türkiye’nin haklarına saygı gösterilmezse misilleme yapabiliriz” (Video)

Türkiye cumhurbaşkanının güvenlik ve dış politika danışmanı Mesut Hakkı Caşın, Kıbrıs'taki BM birlikleri Türkiye'nin taleplerini görmezden gelirse, güç kullanımına başvurabileceklerini belirterek "Osmanlı tokatını" hatırlattı. Ayrıca Akdeniz'in tamamının Türklere ait olduğunu iddia etti.

Bugün Kıbrıs

Türkiye Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Mesut Hakkı Caşın, Türkiye’nin Kıbrıs’taki hakları ve egemenlik alanlarına yönelik ihlallerin kabul edilemeyeceğini belirtti. Caşın, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (UNFICYP) Kıbrıslı Rumların direktiflerine göre hareket ettiğini ve bu durumun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) egemenliğini ihlal ettiğini ileri sürdü.

CNN Türk kanalına verdiği röportajda Caşın, “Türk milleti Kıbrıs Türkünün yanındadır. Akdeniz bizimdir ve orada kimse bize kılıç kaldırmayı düşünmesin. Onlar (Yunanistan, Kıbrıs ve müttefikleri) bunu unutmasalar iyi olur.” ifadelerini kullandı.

Caşın, Türk askerlerinin ve polisinin, KKTC’nin egemenliğini koruma amacıyla BM birliklerine karşı harekete geçtiğini ve bu durumun meşru müdafaa olduğunu belirtti. Ayrıca, BM birliklerini, KKTC’nin egemenliğini ihlal etmekle suçladı.

1996’da Kıbrıs’ta yaşanan ve iki Kıbrıslı Rum’un ölümüne yol açan olaya atıfta bulunan Caşın, BM birliklerine karşı olası bir misillemeyi ima etti. Caşın, “Hatırlarsınız, bir adam bayrağı indirmeye çalıştı, başına gelenleri de hatırlıyorsunuz” dedi.

Caşın ayrıca, Kıbrıs’taki aşırı sıcak hava koşullarına atıfta bulunarak BM askerleriyle alay etti ve “BM askerlerinde beyin travmasına neden oluyor. Türk ordusu BM komutanlarına travma deneyimini öğretti.” dedi.

BM birliklerinin Türkiye’nin taleplerini görmezden gelirse, güç kullanımına başvurabileceklerini belirten Caşın, bu durumu “Osmanlı tokadı” ifadesiyle nitelendirdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi