Selma Eylem: “Saldırı ve dayatmalara boyun eğmeyeceğiz!”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, dindar, kindar, biat eden, sorgulamayan, ataerkil toplum yapısıyla kadını, LGBT bireyleri yok sayan, ötekileştiren, gerici ve yönetilebilen toplum yapısı yaratmak isteyenlere karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikas (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem yaptığı yazılı açıklamada, eğitimde gerçekleştirilen değişikliklerin, dini ve muhafazakar bir yapıyı benimseme yönlendirilmesi olduğunu belirtti.

Eylem, öğretmen ve sendikaların çağdaş, laik eğitim ve toplum yapısının koruyucuları olarak görev yaptığına vurgu yaparak, bu grupların itibarsızlaştırılma ve zayıflatılma çabalarını AKP’nin, ülkenin dinselleştirilmesi ve muhafazakarlaştırılmasına yönelik bir politika olduğunu vurguladı. Dindar, sorgulamayan ve yönetilebilir bir toplum yapısı oluşturma amacı güdüldüğünü söyleyen Başkan Selma Eylem, “Parasız, bilimsel, laik, adil demokratik eğitim ve toplum yapısı için mücadeleye devam edeceğiz. Çocuklarımıza, toplum yapımıza, öğretmene ve sendikalarına yapılan saldırı ve dayatmalara boyun eğmeyeceğiz” dedi.
Eylem’in açıklamasının tamamı şöyle:

“Öğretmene ve sendikalarına neden saldırılmakta, ‘Mali İşbirliği Protokolüne’ neden öğretmenler yasası konulmakta her geçen gün daha net anlaşılıyor.

Eğitim, toplum yapısını belirlemede en güçlü araçtır. Çağdaş, laik eğitim ve toplum yapısının sigortası öğretmen ve örgütüdür. Öğretmeni itibarsızlaştırıp sendikasını zayıflatarak eğitim süreçlerini dinselleştirme ve muhafazakarlaştırma politikalarını hayata geçirme AKP’nin talimatı, ülkemizi yönettiğini iddia edenlerin ise bunu yerine getirme çalışmaları bu nedenledir.

Türkiye’de eğitim Diyanete teslim edilmiş, cemaat ve tarikatlar bakanlıkları ele geçirmiş durumdadır. İmam Hatiplerin çoğaltılması, sadece ilk ve orta dereceli okullarda değil ana okullar ve kreşlere kadar dinsel eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi diyanet, çeşitli vakıf ve dernekler eli ile projelerle (ÇEDES gibi) imamlarla yürütülmektedir. ‘‘Sübyan mektepleri’’ adı altında okul öncesi kademesindeki çocuklar dinselleştirilmiş eğitime tabi tutulmaktadır.

Aladağ yurt yangınından, Ensar Vakfında yaşanan istismar sonrası ‘bir kereden bir şey olmaz’ açıklamaları ve yaşanan daha pek çok istismarın aklanması, hasır altı edilmesi AKP iktidarının cemaat ve tarikatlara alan açması sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Alt yönetim haline getirilen ülkemizde orda ne varsa burada da olması için her alanda sürdürülen dayatmalar ve bunları koltuk uğruna hayata geçirmeye çalışan ‘hükümet’ olduğunu iddia edenler de Çanakkale kampları, ilahiyat koleji, Kuran kursları, vakıf, dernek tarikat oluşumları, yurtlarıyla eğitim süreçlerinin dinselleştirilmesine imkan tanımaktadır.

Hedef, dindar, kindar, biat eden, sorgulamayan, ataerkil toplum yapısıyla kadını, LGBT bireyleri yok sayan, ötekileştiren, gerici ve böylelikle rahatlıkla yönetilebilen toplum yapısı yaratmaktır.

Hedef, bunun karşısında olan, eğitimde eşit, özgür düşüncenin ilerlemesi önüne konan engellerle yıllardır mücadele eden öğretmen ve sendikaları itibarsızlaştırma, zayıflatmadır.

Parasız, bilimsel, laik, adil demokratik eğitim ve toplum yapısı için mücadeleye devam edeceğiz. Çocuklarımıza, toplum yapımıza, öğretmene ve sendikalarına yapılan saldırı ve dayatmalara boyun eğmeyeceğiz

Tüm toplumumuzun, öğretmen ve öğretmen sendikalarıyla birlikte, kararlı olacak şekilde bu mücadeleye destek vermesinin kaçınılmaz bir noktaya geldiği netleşmiştir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi