Habersiz değiştirilen ders kitaplarına tepki

İlköğretimde okutulan ders kitaplarının yazarlarından Prof. Dr. Ahmet Güneyli ve Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen, kitapların değiştirilmiş şekillerinin denetimlerinden geçmediğini belirtti.

Bugün Kıbrıs

İlköğretimde bu sene okutulması planlanan ders kitaplarının yazarlardan habersiz değiştirildiği belirtildi.

Prof. Dr. Ahmet Güneyli, özellikle Türkçe ders kitaplarında yapılan son değişikliklerin akademik danışman ve ders kitabı yazarı olarak onun bilgisi ve onayı dışında yapıldığını vurguladı.

Değişiklik sürecinden haberdar olduğunu ancak değerlendirme talebinin karşılıksız kaldığını belirten Güneyli, kitaplarda keyfi değişikliklerin yanı sıra ekleme ve eksiltmeler olduğuna dikkat çekti. Güneyli, “Bu değişikliklerin hiçbiri hakkında bilgilendirilmedik. Üstelik isimlerimiz kitaplarda kaldı” dedi ve bu durumun etik olmadığını ifade etti.

Açıklamasında, sadece görseldeki dini sembollerin değil, terimlerdeki karmaşa ve öğretim aşamalılığında ciddi pedagojik sorunların da olduğunu da belirten Güneyli ders kitaplarının gelişmekte olan ülkeler için temel bir öğretim aracı olduğunu vurguladı. Güneyli, akademisyenlerin bu süreçten dışlanmasının ciddi bir problem olduğunun altını çizdi.

Güneyli, eylem ya da grev yapmak yerine ders kitaplarının okullara gönderilmemesini tavsiye ederek, “Eğer gönderilirse kullanmayın. ‘Ben yaptım oldu’ zihniyetine karşı en iyi cevap budur!” dedi.

Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen ise, Temel Eğitim Programı çerçevesinde yazar ve akademik danışman olarak katkıda bulunduğu Sosyal Bilgiler ders kitaplarındaki değişikliklere sert tepki gösterdi ve bu konuyla ilgisi olan kişilere karşı yasal süreç başlatacağını söyledi.
Erbilen, 2013 yılında başlatılan bu program kapsamında hazırlanan ve danışmanlığını yaptığı 4-5-6 ve 7. sınıf kitaplarından, 4. sınıf kitabında bilgisi ve onayı olmadan “güncelleme” adı altında değişiklikler yapıldığını belirtti.

Erbilen, yıllarca verdiği emeğe yapılan saygısızlığı kabul etmediğini dile getirerek, bu konuda ilgili kişilere karşı yasal süreci başlatacağını söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi