Ali Kişmir’e açılan dava Avrupa Komisyonu’nun gündeminde

Avrupa Parlamentosu üyesi Niyazi Kızılyürek, gazeteci Ali Kişmir'e dava açılmasının ardından konuyu “Kıbrıs Türk toplumundaki medya çalışanlarına karşı kovuşturma ve cezai işlemler” başlıklı bir mektupla Avrupa Komisyonu'na taşıdı.

Bugün Kıbrıs

Avrupa Parlamentosu üyesi Niyazi Kızılyürek gazeteci Ali Kişmir’in yargılanmasından sonra, konu hakkında “Kıbrıs Türk toplumundaki medya çalışanlarına karşı kovuşturma ve cezai işlemler” başlığı altında, Avrupa Komisyonu’nda soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Soruşturmadaki mektubun içeriği şöyle:

“Kıbrıslı Türk toplumu üyesi, Avrupa Birliği vatandaşı Ali Kişmir’in 15 Ağustos 2020 tarihinde kendi adına kullanımında bulunan “Facebook” isimli sosyal medya mecrasından yaptığı paylaşım nedeniyle, Kıbrıs Türk toplumu yönetimi tarafından 10 yıl hapis talebiyle yargılanması isteniyor.

Söz konusu dava gerekçesi olarak “Kıbrıs Türk toplumu askerî yapılanmasının manevi şahsiyetini tahrik ve tezyif ettiği” gerekçesi ortaya konmuştur.

Basın Emekçileri Sendikası Başkanı da olan Ali Kişmir, ilgili yazısında, Kıbrıslı Türk liderini belirleyecek seçimlere yönelik müdahaleyi ve bu süreçte askeri kurumları referans göstermiştir.

Kıbrıs’ın kuzeyinde ceza davası yönteminin basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı bir baskı aracı olarak kullanılması ayrıca hapis tehdidi ile gazetecilerin sindirilmek istenmesi kabul edilemezdir.

Bu içerikte,
Avrupa Komisyonu, Avrupa vatandaşlarının Kıbrıs’ın kuzeyinde ihlal edilen sivil, basın ve ifade özgürlüğü haklarını güvence altına almak için hangi adımları atmayı planlıyor?”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi