YKP: “Cezaevi, bağımsız, özerk ve uzman kişilerce denetlenmeli”

Yeni Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri Murat Kanatlı, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği temsilcilerinden oluşacak bir ekibin cezaevleri ve karakolları denetlemesi gerektiğini belirtti.

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı, cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele haberlerini ele alarak cezaevlerinin bağımsız, özerk ve uzman kişiler tarafından denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kanatlı, uzun zamandır cezaevinde yaşanan sorunların ve insan hakları ihlallerinin kamuoyunun gündeminde olduğuna dikkat çekti. Özellikle son dönemde cezaevi kapasitesinin üzerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı sebebiyle yaşanan sorunları belirtti. Bu sorunların yanı sıra, bazı tutuklu ve hükümlülerin işkence ve kötü muamele gördüğü iddiaları da vurgulandı.

2019 yılında cezaevi müdürü hakkında basına yansıyan haberlere de değinen Kanatlı, aynı iddiaların şu anda da gündemde olduğuna işaret etti.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve İnsan Hakları Platformu’nun ortak açıklamasında, yeni cezaevinde kötü muameleye uğrayan tutuklular hakkında ciddi endişelerin olduğu, bunların arasında reşit olmamış bireylerin de olduğu ifade edildi. Ortak açıklamada devletten bu iddiaları ciddiye alarak etkin bir soruşturma yapması talep edildi.

YKP, tüm bireylerin insan haklarına sahip olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği temsilcilerinden oluşacak bir ekibin cezaevleri ve karakolları denetlemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, uluslararası protokollerin ve antlaşmaların belirlediği insan haklarının tüm bireyler için hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi