KTÖS: “Eğitimde kaos devam ediyor”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası'nın (KTÖS) Örgütlenme Sekreteri Akgün Kaçmaz, eğitimde mevcut sorunlara dikkat çekerek, Eğitim Bakanlığı'nın aldığı kararlarla eğitim sistemini olumsuz etkilediğini ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmadığını söyledi. Kaçmaz, sorunlara çözüm üretemeyen yetkililere "istifa edin" çağrısında bulundu.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Örgütlenme Sekreteri Akgün Kaçmaz, eğitimde yaşanan sorunlara ve Eğitim Bakanlığı’nın kararlarına yönelik sert açıklamalarda bulundu. Kaçmaz, pandemi dönemi dışında ilk kez yönetim kurulu kararıyla akademik çalışma takvimine imza koymama kararı alındığını duyurdu. Eğitim Bakanlığı’nın “ben yaparım olur” zihniyetiyle hareket etmesini eleştiren Kaçmaz, bu yaklaşımın eğitimde kaos yarattığını ifade etti.

Açıklamasında Eğitim Bakanlığı’nın geçen yıl yarattığı kaosa bu yıl da devam edeceği endişesini dile getiren Kaçmaz, şu önemli noktalara dikkat çekti:

  • “Öğrencileri iki gün boyunca fiziksel olarak yetersiz (öğrenci başına düşen tuvalet sayısı, kapalı alan, yemekhane yokluğu vb.) okullarda Eylül ayından Haziran ayına kadar haftanın iki günü saat 16.10’a kadar tutmak istiyor.
  • Bu iki günde taşımacılık hizmeti vermeyerek ülkemizin mevsimsel koşullarını da göz ardı ederek öğrencileri öğle aralarında ilkel koşullarda okul bahçelerine hapsetmek
  • Öğle arasında okula kapattığı öğrencilere yemek vermeyerek, o süreyi aç veya uygun olmayan beslenme şekliyle geçirmelerini istiyor.
  • Eğitsel kazanımı olup olmadığına bakılmaksızın sadece taşımacılıktan tasarruf yapılması amacıyla 4 ve 5 yaş öğrencilerin haftada 5 ders daha fazla ders yapmasını istiyor.
  • Kamu okullarına hademe ve diğer görevli personelleri istihdam etmeyerek kamu okulları içerisinde özel şirketlerin sömürü düzeni yaratmasına ve okulların yeni döneme hazırlıksız açılmasına neden olmak istiyor.
  • Okulöncesi kurumlarda öğrencilerin ders saatleri artırılırken, öğretmen yardımcısı münhali açmayarak hedefinin bu kurumlarda nitelikli eğitim yapılması olmadığını gösteriyor.
  • Eğitimde tüm sorumluluğu öğretmenlere ve ailelere yükleyip, görev ve yükümlülüklerinden kaçmaya
  • Öğretmenlik sınavlarının geç yapılacağından öğretmen kadrolarının da geç tamamlanacağı gerçeğini göz ardı ederek alelacele okul süresini artırmaya çalışarak ne kadar plansız programsız olduğunu topluma kanıtlıyor.”

Kaçmaz, Bakanlığın öğrencileri haftanın iki günü fiziksel olarak yetersiz okullarda tutmak, taşımacılık hizmeti vermeyerek öğrencileri öğle aralarında okul bahçelerine bırakmak ve bu süre zarfında yemek temin etmemek gibi konulara değindi. Ayrıca, okulöncesi kurumlardaki ders saatlerinin artırılması, öğretmen yardımcısı istihdamlarının yapılmaması ve öğretmenlik sınavlarının geç yapılacağına dair endişeleri dile getirdi.

KTÖS Örgütlenme Sekreteri, “Eğitimde süre ve içerik değerlendirilmeli ve eğitim hedefleri belirlenmelidir. Bakanlık, aldığı kararlarla eğitimde kaos yaratıyor” diyerek, bakanlık yetkililerine “İstifa edin” çağrısında bulundu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi