DAÜ Rektörü ‘kamu görevini kötüye kullanmaktan’ dava edildi

Lefkoşa’da basın toplantısı düzenleyen DAÜ-SEN, rektörü bir kez daha istifaya çağırdı. DAÜ-SEN Başkanı Ercan Hoşkara, Bugün Kıbrıs’ın sorusu üzerine kamu görevini kötüye kullanmaktan geçtiğimiz hafta rektöre tazminat davası açtıklarını açıkladı.

Bugün Kıbrıs

Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki mali krize dikkat çeken Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), 700 milyon liralık bütçe açığının yaşandığı üniversitenin rektörünü kamu görevini kötüye kullanmaktan dava ettiklerini açıkladı. Sendika bir kez daha üniversite rektörüne istifa çağrısında bulundu. Lefkoşa’da basın toplantısı düzenleyen sendika yetkilileri, üç yıldır süregelen mali krizin çözülmemiş olmasını ve bu durumun üniversitenin bütçe açığını altı katına çıkararak sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılamaz noktaya getirdiğini belirtti. Sendika başkanı Ercan Hoşkara, “Bir devlet kurumunu bu kadar büyük bir zarara uğratmanın cezası yok mudur?” sorusuna, “2 Ağustos tarihinde rektöre karşı kamu görevini kötüye kullanmaktan tazminat davası açtık” şeklinde cevap verdi.

700 MİLYON BÜTÇE AÇIĞI
DAÜ-SEN, rektörlük döneminde ne gelirlerin artırılabildiğini ne de giderlerin azaltılabildiğini ifade etti. 2023 yılı bütçesinin 410 milyon TL açıkla onaylandığını ve bugün itibariyle 2023 yılı bütçe açığının 700 milyon olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Sendika, rektörün eylemsizliğini eleştirerek, son dört aydır ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmadığını ve sosyal sigorta yatırımlarında iki ay eksik bulunduğunu, bu durumun yarı zamanlı hocaların işsizlik ödeneği alma hakkını engellediğini belirtti. DAÜ-SEN, son olarak 31 Temmuz’da tüm çalışanların maaşlarında hayat pahalılığı oranında kesinti yapıldığını da duyurdu.

GELİNEN NOKTA BAŞARISIZLIK
Sendika, üniversitenin geleceğini kurtarabilmek ve mali ve idari sorunlarına kapsamlı çözüm bulabilmek adına hükümet yetkilileri, muhalefet partileri ve Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) ile görüşmeler yaptığını ancak VYK’nın belirsiz gündemi ve rektörün engellemeleri nedeniyle sürecin zamanında sonuçlanamadığını belirtti.

Sendikanın açıklamasında, “Bugün geldiğimiz nokta Rektörlük için açık ve net bir başarısızlıktır. Sayın Rektör hemen istifa etmeli ve üniversitenin bu büyüyen mali ve idari sorunlarının çözülebilmesi için teamüllere uygun demokratik sürecin çalıştırılmasına olanak vermelidir” ifadelerine yer verildi.

DAÜ-SEN, eğer rektör istifa etmezse, VYK ve Senato’nun denetim yetkisini kullanarak rektörü görevden alması ve yeni yönetimin oluşumu için demokratik süreci başlatması gerektiğini belirtti.

“ÇARE VARDIR”
Sendika, üniversitenin hayatta kalabilmesi ve bugün kaybettiklerinin yakın zamanda geri kazanılabilmesi için iki ana hedefinin olduğunu ifade etti. DAÜ-SEN, çalışanların bugün yaşadığı kayıpların giderilmesi ve iş güvencesinin korunmasının başka bir yolunun olmadığını belirtti.

Sendika Başkanı Hoşkara, “Çare vardır. Başarısız yöneticilerin koltuğunu değil, üniversitenin geleceğini kurtarmalıyız” ifadesini kullandı. DAÜ-SEN’in, tüm bu süreç boyunca üniversitenin geleceğini düşünerek adımlar attığını ve atmaya devam edeceğini vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi