Güney Afrika: BM Güvenlik Konseyi dünyayı hayal kırıklığına uğrattı

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dünyayı hayal kırıklığına uğrattığını söyledi ve bir mekanizma değişikliğinin, dünyanın her yerinde devam eden fazlaca çatışma karşısında barış ve güvenliğin tesis edilebilmesi için gerekli olduğunu ifade etti.

27 Temmuz tarihinde St. Petersburg’da başlayan ve iki gün sürecek olan ikinci Rusya-Afrika zirvesine katılmak üzere Rusya’da bulunan Pandor, Rusya devlet kuruluşu RT’ye verdiği röportajda BM Güvenlik Konseyi’nin dünya genelindeki çatışmaları önleyemediğini, bunun da konseyin asıl amacını yerine getirmekteki başarısızlığını gösterdiğini söyledi. Güney Afrika’nın bir numaralı diplomatı, uluslararası kurumun reforme edilmesini savunurken, reformdan neyi kastettiğine ilişkin olarak “daha fazla temsiliyet ve demokratik süreçlerden” bahsettiğini belirtti.

BM’ye alternatif bir çok uluslu kurum oluşturulmasına ise karşı olduğunu ifade eden Bakan kendileriyle birlikte Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya’nın da yer aldığı BRICS grubundan övgüyle bahsetti.

BRICS’in “herkes için barış ve güvenliği sağlamak için çalıştığını” belirten Pandor, “Kimseye karşı değiliz, kimsenin destekçisi değiliz. Dünyanın iyiliği için çalışıyoruz” diyerek BRICS’ın “her şeyde silahlanmaya karşı olduğunu” söyledi.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı, Rusya-Afrika zirvesi için Rusya’ya giden başka ülkelerden bir dizi üst düzey Afrikalı yetkili arasında yer alıyor. Ancak, öncekine kıyasla zirveye katılan Afrika ülkelerinin sayısında ciddi bir azalma olduğu göze çarptı. 2019 düzenlenen ilk zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 43 Afrika Devlet Başkanı’na ev sahipliği yapmıştı. Kremlin’in açıklamasına göre, bu yıl katılan liderlerin sayısı 17 oldu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed de zirveye katılanlar arasında yer aldı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi