YENİDEN BİRLEŞME ÇAĞRISI

Kıbrıs’ın iki yanından onlarca sendika ve örgüt 1 Mayıs mitinginde yeniden birleşme çağrısı yaptı.

Açıklamada, “Taksimle asla uzlaşmayacağımızı vurgulayarak, barışın hakim olması ve vatanımızın yeniden birleşmesi hedefiyle, ortak faaliyetlerimize ve mücadelemize devam edeceğimiz mesajını veriyoruz” denildi. Açıklamada ayıraca hamilerin ve vasilerin olmayacağı, askersizleştirilmiş ve bağımsız bir devlet için, Kıbrıs sorununa BM kararlarında belirtildiği şekilde federasyon çerçevesinde bir çözüm için mücadelenin süreceği belirtildi.

Dünya Sendikalar Federasyonu üyeleri PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN ve DAÜ-SEN tarafından yapılan ortak açıklama şöyle:

“Kıbrıs’ın emekçileri olarak dünya çapında emekçilerin mücadele ve dayanışma günü olan İşçi 1 Mayıs’ını bu yıl da kutlamaktayız.

1 Mayıs, tüm dünyada işçi sınıfı mücadelesinde bir semboldür, fedakarlıklarıyla dünya işçi sınıfı için mücadele sembolü olan Şikago isyanının öncü kahramanlarını saygıyla anma ve onurlandırma günüdür.

Onların vizyonları yıllardır canlı kalmaya devam etmekte ve dünyanın her yerinde emekçilere yeni talepler ve mücadeleler için ilham vermektedir.

Bu sembol günde, zorlu sınıf mücadelesi ile enternasyonalizm ve sınıf dayanışması ruhu içinde, Kıbrıs işçi sınıfı için temel kazanımlar elde etmeyi başaran yurdumuzun işçi hareketinin, Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk öncülerini de saygı ve onurla anmaktayız.

Küresel kapitalist kriz, sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri dramatik ölçüde arttırdı ve Ukrayna’daki savaşın sonuçları, emekçiler için zaten zor olan durumu daha da kötüleştirdi.

Giderek artan servet bir avuç azınlığın elinde birikirken, milyarlarca insan işsizlik, güvencesizlik ve yoksullukla karşı karşıya kalarak hayatta kalma mücadelesi veriyor. Artan hayat pahalılığı ve temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının sürekli artması, emekçilerin hayatını daha da kötüleştiriyor.

Kapitalist kriz giderek daha da derinleşiyor ve işçi sınıfının hak ve çıkarlarını korumanın ve güvence altına almanın tek yolu sınıf mücadelesinden geçiyor.

Halklar tepki gösterip, talepleri için mücadele ederken, iktidardaki neoliberal güçlerin yanıtı, demokratik ve sendikal haklara karşı şiddete başvurma ve saldırılardır.

NATO ile müttefiklerinin, emperyalist planlarının sonuçlarını, yaklaşık yarım asırdır yaşayan Kıbrıslı emekçiler, savaşların ve yabancı müdahalelerin acılarını yaşayan halklarla dayanışmalarını ifade etmektedirler.

Silahlanma ve askeri harcamaların arttırılması çözüm değildir, tam aksine dünya barışını tehlikeye atmaktadır. Jeostratejik çıkarları dayatmak için emperyalist müdahalelerin ölüm saçtığı ve milyonlarca insanı yerini, yurdunu terk ederek mülteci olmak zorunda bıraktığı günümüz koşullarında, dünyada barışın hâkim kılınması mücadelesinde emekçiler önemli bir role sahiptir.

Uluslararası işçi sınıfı için bu sembol günde yaptığımız bu ortak açıklamamızla da, taksimle asla uzlaşmayacağımızı vurgulayarak, barışın hâkim olması ve vatanımızın yeniden birleşmesi hedefiyle, ortak faaliyetlerimize ve mücadelemize devam edeceğimiz mesajını veriyoruz.

Kıbrıs sorununa BM kararlarında belirtildiği şekilde, siyasi eşitliğin, tek egemenliğin, tek vatandaşlığın ve tek uluslararası kimliğin olacağı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde adil ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm için!Hamilerin ve vasilerin olmayacağı, askersizleştirilmiş ve bağımsız bir devlet için!

Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmeler Crans Montana’da kalınan yerden mümkün olan en kısa zamanda yeniden başlatılmalıdır, çünkü devam eden durağanlık, diyaloğun yokluğu ve yeni oldubittilere yol açılması ülkemizi nihai taksime doğru götürmektedir.

İki lideri art niyetlerden ve gerginliğe yol açacak hareketlerden uzak durarak, tek hedefi Kıbrıs sorununun çözümü olacak görüşme sürecini bir an önce başlatıp devam etmeye çağırıyoruz.

Kıbrıs sorununun çözümü ve ülkemizin yeniden birleşmesi ile herkes için birleşik çalışma koşulları ve birleşik bir ekonomi çerçevesinde, barış ve güvenlik koşullarına ulaşmak ve sosyal haklara eşit erişim için ortak mücadelelerimizi sürdüreceğiz.

Öncü Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum sendikacıların bizlere emanet ettikleri emekçilerin sosyal hak ve kazanımlarını savunmak ve genişletmek için!

Yeniden birleşme, sosyal adalet birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde mücadelemize devam ediyoruz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi