NATO’dan Polonya’ya düşen füzeyle ilgili açıklama: Ukrayna’nın hava savunma sisteminden kaynaklandı, kasıtlı saldırı göstergesi yok

NATO Genel Sekreteri Jens, Polonya'da dün bir köye düşen ve iki kişinin ölümüne yol açan füzeyle ilgi olarak "Patlama muhtemelen Ukrayna'nın hava savunma sisteminden kaynaklandı" dedi.

Stoltenberg, olayı değerlendirmek üzere toplanan NATO daimi büyükelçilerinin toplantısından sonraki açıklamasında “Bunun kasıtlı bir saldırı olduğuna dair bulgu yok. İlk bulgular, olayın Ukrayna topraklarını savunmak için fırlatılan Ukrayna hava savunma füzesinden kaynaklandığına işaret ediyor” diye konuştu.

Jens Stoltenberg, “Ama bu Ukrayna’nın suçu değil. Nihai sorumluluk Ukrayna’ya karşı illegal bir savaş yürüten Rusya’ya ait” dedi.

Polanya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da açıklamasında “Kesinlikle hiçbir şey bunun Polonya’ya yönelik kasıtlı bir saldırı olduğunu göstermez. Düşen, çok büyük olasılıkla hava savunma sisteminde kullanılan bir füzeydi. Bu da, füzenin Ukrayna savunma güçleri tarafından kullanıldığı anlamına geliyor” diye konuştu.

Daha önce de Reuters haber ajansı ABD Başkanı Joe Biden’ın, sanayileşmiş yedi ülkenin oluşturduğu G7 grubu ve NATO müttefiklerine füzenin Ukrayna’ya ait olduğunu söylediğini bildirmişti.

Biden daha önce, füzenin Rusya tarafından fırlatılmış olmasının “uzak ihtimal” olduğunu söylemişti.

Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan üç ABD’li yetkili de füzenin, Rusya’nın fırlattığı bir füzeyi düşürmek için, Ukrayna tarafından ateşlenmiş olabileceğini belirtmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı da Rusya’nın olayla ilgisinin olmadığını, dün Ukrayna’yı hedef alan füzelerin Polonya sınırına en fazla 35 kilometre mesafeye düştüğünü açıkladı.

Açıklamada “Przewodow köyündeki enkazdan sonra yayımlanan fotoğrafları inceleyen savunma sanayi uzmanları bunun kesin surette Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait S-300 hava savunma sistemine ait olduğunu tespit etti” denildi.

Ukrayna olayla ilgili olarak Rusya’yı suçlamış, Polonya Dışişleri Bakanlığı da düşen füzenin Rus yapımı olduğunu duyurmuştu.
Hem Ukrayna hem de Rus ordusunun envanterinde Sovyet yapımı silahlar var. S-300’ler de Rus yapımı.

AB üyesi Polonya’nın aynı zamanda NATO üyesi olması nedeniyle, Rusya’nın buraya yapacağı bir saldırı, NATO’nun 5. maddesini tetikleme ihtimali taşıyordu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi için bulunduğu Endonezya’da düzenlediği basın toplantısı sırasında soru üzerine, “Rusya’nın açıklamasına saygı duymak durumundayım” demişti.

Kaynak: BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi