ABD Başkanı Biden ve Çin lideri Şi, kritik görüşme için bir arada

Görüşmede Tayvan, insan hakları, ekonomik rekabet, Ukrayna Savaşı ve Rusya'ya karşı tutum ile Kuzey Kore ve nükleer silahlanma konularının ele alınması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Endonezya’da G20 Zirvesi marjında ikili görüşme için bir araya geldi.

ABD-Çin arasında Tayvan başta olmak üzere kritik gündemlerin gölgesinde gerçekleşen görüşme, Joe Biden ABD Başkanı seçildikten sonra iki lider arasında gerçekleşen ilk yüz yüze görüşme özelliğini taşıyor.

Görüşmede ABD Başkanı Joe Biden, “Mevcut durumda ABD-Çin ilişkisi bir durum içinde ve bunu fazlasıyla önemsiyoruz. İkili ilişkinin ileriye doğru gideceği doğru yönü bulmalı ve ilişkiyi güçlendirmeliyiz” dedi.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ise “Dünya, ABD ve Çin’in ilişkisini düzgün bir şekilde ele almasını bekliyor. Toplantımız dünyanın dikkatini çekiyor.” dedi.

G20 marjındaki görüşmede Tayvan, insan hakları, ekonomik rekabet, Ukrayna Savaşı ve Rusya’ya karşı tutum ile Kuzey Kore ve nükleer silahlanma konularının ele alınması bekleniyor.

Liderler, daha önce her ikisinin de başkan yardımcısı olarak mevkidaş olduğu dönemde yüz yüze görüşmelerde bulunmuştu. Ancak taraflar, Biden’ın geçen yılın başında göreve başlamasından bu yana yalnızca iki kez çevrim içi ve bir kez de telefonda görüşürken hiç bir araya gelmemişti.

Kaynak: T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi